gombamuslica

Muslica a lakásban? − így védekezz ellenük hatásosan házilag

Bár aprók, a muslicák sok bosszúságot okoznak. Főleg nyáron támadnak be minket, és a gyümölcstálunk vagy a kedvenc szobanövényünk körül lebegnek. Hogy kerülnek oda, és hogy tudjuk őket eltüntetni? Cikkünkből kiderül.Összegyűjtöttük a Better Homes & Gardens segítségével, hogyan lehet nemcsak megszabadulni ezektől az idegesítő kis lényektől, de azt is megakadályozni, hogy a jövőben újra megjelenjenek.

​Mik azok a szúnyogok?

A legtöbb beltéri muslica nem harapós fajta, és nem is hajlamos betegségeket terjeszteni.

Ez a három leggyakoribb típusa:

  • A gombamuslicák a túlöntözött szobanövények és a nedves talaj közelében repülnek.
  • A gyümölcslégy a túlérett gyümölcsök körül lebeg.
  • A csatornalegyek a nedves területeken, például a konyhában, a fürdőszobában, a mosókonyhában és a pincében lévő csövekben gyülekeznek.

A rothadó, szerves anyagokon és nedvességen szaporodnak, ezért fel kell mérni a forrásukat. A jó hír az, hogy többféleképpen is ki lehet irtani őket. Ráadásul a legtöbb ilyen módszer egyszerű, gazdaságos és hatékony. Íme néhány, ami sokaknak bevált.

​1. Használd fel a megromlott termékeket

Rakj néhány darab rothadó gyümölcsöt, például banánt vagy almát egy tálba, fedd le szorosan fóliával, és szúrj apró lyukakat a műanyagba, hogy a muslicák bejussanak, de ne tudjanak visszajutni. A házi készítésű csapdában végül elpusztulnak. Ez egy jó módja annak, hogy emlékeztesd magad, hogy fogyaszd el a gyümölcsöt, mielőtt az romlani kezd.

2. Gyümölcslégycsapda ecettel és cukorral

almaecet egy t\u00e1lban tele muslic\u00e1val

Fotó: Shutterstock

Valószínűleg van egy üveg almaecet és egy kis cukor a konyhában vagy a kamrában, ez a két összetevő pedig segíthet megszabadulni a muslicáktól. Helyezz egy tálat a fertőzött hely közelébe, és töltsd meg ecettel, mielőtt hozzáadnál egy teáskanál sima cukrot, amihez a szúnyogok vonzódni fognak. Az ecet fogja elpusztítani őket, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, arra is szükséged van, hogy elég sokáig a tálban tartsd őket. Vagy fedd le a tálat fóliával, és szúrj kis lyukakat a tetejére, vagy adj egy kis mosogatószert az ecet és a cukor keverékéhez.

​3. Harcolj a lefolyólegyek ellen fehérítővel!

Ha a mosogató lefolyója körül hemzsegnek a kártevők, ragadj meg egy üveg fehérítőt, és keverj belőle fél csészényit 3,5 l vízbe. Ezután a hígított keveréket lassan öntsd le a lefolyóba, hogy elpusztítsd a muslicákat és a potenciális lárváikat. Alternatív megoldásként használhatsz kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítót is, hogy ugyanezt az eredményt érd el. A fehérítő használata után mindenképpen jól szellőztesd ki a helyiséget.

​4. Szabadulj meg tőlük gyertyával!

Ehhez a technikához sötétedés után készenlétben kell állnod. Tölts meg egy edényt vízzel és egy kis mosogatószerrel, majd tegyél bele egy gyertyatartót, amelynek közepén egy magas, kúpos gyertya van. Gyújtsd meg a gyertyát, majd gondoskodj arról, hogy a szoba többi része sötét legyen. Egy idő után észre fogod venni, hogy a muslicák odavonzódnak, és végül elpusztulnak a hőtől vagy az alatta lévő szappanos keverékbe pottyanva.

5. Jöhetnek a ragadós csapdák!

muslica csapda

Fotó: Shutterstock

Ha minden más kudarcot vall, vagy nem szeretnél barkácsmegoldást készíteni, helyezd el boltban kapható légyfogó papírt, kártyákat vagy szalagokat a szúnyogok gyülekezőhelyeinek közelében. Néhány ilyen terméket arra terveztek, hogy a cserepes növények mellé a talajba ültetve kapja el a bogarakat. Ha a ragacsos oldal kellőképpen megtelt, dobd ki, és tegyél bele egy újat. Megpróbálkozhatsz egy olyan rovarirtóval is, amely a kisebb rovarok elkapására szolgál.

Nyitókép: Shutterstock