Egy ősemberről készített illusztráció

Néhányan neandervölgyi géneket örökölhettünk — ezek a jelei

Egy nemrégiben készített kutatás szerint bizonyos gének, melyek gátolják egyes orvosságok hatékonyságát, valójában neandervölgyi ősöktől származnak. Ez az eredmény segíthet megérteni, miért nem reagál minden ember ugyanolyan módon a gyógyszerekre.


A CYP2C9 egy olyan gén, amely a májban található enzimek szupercsaládját kódolja, melynek feladata az eltérő hatékonyságú gyógyszerek széles skálájának lebontása. Ennek a génnek nagyjából 20 változata létezik, ezek közül pedig némelyik jobban lebontja az orvosságokat, mint a többi.

Az egyik típus, az úgynevezett CYP2C9*2 70 százalékkal kevésbé aktív, mint a CYP2C9*1 génváltozat. A mért adatok alapján úgy tűnik, hogy a CYP2C9*2 meglehetősen gyakran jelenik meg más, CYP2C8*3-nak nevezett változatokkal együtt, különösen az azonos családok egyedeiben. Mindez azért szokatlan, mivel több tízezer DNS-bázis választja el őket egymástól.

Egy kutatócsoport 146 családból vett mintákat hasonlított össze, hogy a szakemberek megtudják, mekkora mértékben térnek el más, modern és ősi populációk kód szerkezetétől. Az eredmények kimutatták, hogy a két génváltozatot tartalmazó DNS-szakasz elég közel áll a neandervölgyi típushoz, így a két gén szinte biztosan a családvonalaink keveredése során öröklődött több évezreddel ezelőtt.

A genetikai feltárások rámutatnak arra, hogy őseink a világ benépesítése során milyen gyakorisággal csatlakoztak a neandervölgyiekhez és alapítottak velük családokat. Bár az ilyen módon öröklődött genetikai sajátosságok előnyei és hátrányai még nem teljesen feltártak, mégis jobban megérthető általuk, hogy fajunk egyedei miért annyira eltérők biológiai szempontokból.

Nyitókép: Unsplash/Krys Amon

Forrás: ScienceAlert