ey nő a munkahelyén

A valaha volt legnagyobb kísérlet kezdődik a négynapos munkahét bevezetésére

Szerencsésebb emberek számára a munkahét már csak négy napos – továbbra is a rendszeres jövedelmük 100 százalékáért.


A valaha végrehajtott legnagyobb, négynapos munkahét-kísérletet végzik az Egyesült Királyságban 70 vállalat és több mint 3300 alkalmazott részvételével, melynek során a négynapos munkavégzést tesztelik hat hónapon keresztül – írja a Science Alert.A 4 Day Week Global nonprofit szervezet vezetésével és a Cambridge-i Egyetem, az Oxfordi Egyetem és a Boston College kutatóival együttműködésben végzett kísérlet azt vizsgálja, hogy a négynapos hét milyen hatással van a dolgozókra..

"Elemezni fogjuk, hogy az alkalmazottak hogyan reagálnak a plusz szabadnapokra a stressz, a kiégés, a munkával való elégedettség, az egészség, az alvás, az energiafelhasználás, az utazás és az élet sok más vonatkozása tekintetében."

– mondja Juliet Schor közgazdász és szociológus, a projekt vezető kutatója.

De nem csak az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók profitálhatnak a váltásból. A 4 Day Week Global Ausztráliában és Új-Zélandon is végez kísérleteket, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig próbaverziót hajtanak végre októbertől.

A 35 órás munkahetet a kutatók már évek óta tanulmányozzák, amelyek közül az eddigi legnagyobb egy izlandi kísérlet volt, körülbelül 2500 résztvevővel. A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy munkaórák csökkentése számos előnnyel jár az alkalmazottak számára, miközben nem vezet a termelékenység csökkenéséhez.

Pusztán azzal, hogy kevesebb időt kell munkával tölteniük (és több szabadidejük van), hatékonyabbak, energikusabbak és produktívabbak lehetnek a munkával töltött idő alatt.

Ez az úgynevezett 100-80-100 modell: a munkavállalók fizetésük 100 százalékát kapják, 80 százalék időt dolgoznak, 100 százalékos produktivitásért cserébe.

Egy másik előny a környezetre gyakorolt pozitív hatás, a kutatások szerint a munkaidő csökkentésével csökkenteni tudjuk a szén-dioxid-kibocsátást is.

Az új brit, ausztrál és új-zélandi kísérletek eredményeire még várni kell ugyan, de amennyiben továbbra is ilyen biztatóak lesznek, az jelentősen megtámogatja a négynapos munkahét modelljének bevezetését.

Fotó: Shutterstock