Körömlakkok egymás mellett

Mérgező a körömlakkod? Így állapíthatod meg

Érdemes körömlakk választás során nem csak a színt, hanem azt is megnéznünk, hogy milyen összetevőket tartalmaz az a bizonyos lakk. Van ugyanis 5 rákkeltő anyag, amelyek a legtöbb körömlakkban sajnálatos módon megtalálhatók. De hogyan ismerjük fel a nem mérgező körömlakkot?


A formaldehid, dibutil-ftalát, toluol, formaldehidgyanta és kámfor az az 5 rákkeltő anyag, amelyeket a lakkokba tesznek. Szerencsére ma már egyre több körömlakk gyártó márka figyel arra, hogy „egészséges” lakkokat gyártson és kihagyják ezeket a mérgező összetevőket.

Mi olyan káros a hagyományos körömlakkban? 

Fontos megjegyezni, hogy nem minden hagyományos körömlakk káros.

„Márkától függ, de néhány hagyományos lakkban olyan vegyi anyagok vannak, amelyek a bőrrel vagy a légzőrendszerrel érintkezve a véráramba kerülhetnek. Ennek az expozíciónak a mellékhatásai a bőrirritációtól vagy az enyhe fejfájástól a belső szervek károsodásáig terjedhetnek. Néhány ilyen vegyi anyag a környezetet is károsíthatja”

– magyarázta Wang, körömépítő szakember.

Melyek a körömlakkban található toxikus összetevők, amiket kerülni kell? 

A leggyakoribb mérgező összetevők a „mérgező trió” néven ismertek. Ezek a régi körömlakkokba általában megtalálhatóak voltak: a formaldehid, a toluol és a dibutil-ftalát.

Az összetevőkről bővebben:

Formaldehid:

A háztartási termékekben (tisztítószerekben), hajegyenesítő kezelésekben és a körömkeményítőkben használt leggyakoribb összetevő a formaldehid. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint tanulmányok kimutatták, hogy a formaldehidnek való kitettség rákot okozott kísérleti állatokban. Az orvosi területen, valamint a köröm- és fodrászszalonokban dolgozó emberek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve nagy mennyiségű formaldehidnek, amelyet összefüggésbe hoztak az orrnyálkahártya különböző típusú rákos megbetegedéseivel.

Toluol:

Ennek az oldószernek erős szaga van, és a nagyfokú hatással lehet az idegrendszerre, fokozhatja a bőrirritációt és enyhe szédülést okozhat. Amint azt a Foglalkozásbiztonsági és Egészségügyi Hivatal megjegyzi, a körömtechnikusok nagyobb valószínűséggel találkoznak ezekkel a mellékhatásokkal, mivel gyakran használják lakkokban, tisztítószerekben és ragasztókban.

Dibutil-ftalát:

Ezt az összetevőt a leggyakrabban a szín megtartására, tehát fedőlakkokban, illetve a lepattogzás megelőzésére használják. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a lágyítószer reprodukciós problémákat okozhat állatokban és nőkben (ezért tiltotta be 2004-ben az Európai Unió a kozmetikumokban való használatát).

Hogyan válasszunk nem mérgező körömlakkot?

Bár sok márka a „natúr” vagy „természetes” címkével látja el a lakkjait, jobb, ha inkább az összetevőket nézzük. Ha meggyőződtünk róla, hogy a korábban felsorolt összetevőket nem tartalmazza, akkor bátran megvásárolhatjuk.

Szerencsére mára már sok márka elhagyta ezeket az összetevőket és megtalálták az alternatív megoldásokat, amiktől ugyan olyan tartósak és szépek tudtak maradni a körömlakkok. Nekünk csak meg kell találnunk őket.

Nyitókép: Shutterstock

(PureWow)