Egy Nemzetközi Űrállomásról készített kép

Az Űrállomás asztronautái fentről is látják az ukrán háború pusztítását

A Nemzetközi Űrállomás nagyon távolinak hallatszik, viszont az olyan komoly ügyek, mint az orosz-ukrán háború, oda is feljutnak. Az asztronauták egészen pontosan az ablakból kinézve látják az ottani hatalmas pusztításokat.


Míg az orosz erők folytatják az ukrán városok támadását, addig a hatásai még a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is látszódnak. Többen az asztronauták közül is arról számoltak be, hogy fekete füstoszlopokat pillantottak meg némely nagyobb város bombázásai során, például a Mariupol nevű kikötőváros felett.

„A háború kezdetén az egész ország sötétbe borult éjszaka. Az emberek valójában csak Kijevet ismerték fel. Aztán a háború első napjaiban is lehetett látni a hatásokat. Kijevben éjszaka villámokat pillanthattak meg"

— olvashatjuk a Futurism cikkében.

Jelenleg Oroszországból származó űrhajósok is teljesítenek szolgálatot a fedélzeten, a legénység többi tagjával pedig ők is szinte azonnal megállapították, hogy borzalmas az ukrajnai helyzet. Egy pletyka szerint az orosz asztronauták fontolóra vették amerikai társuk cserbenhagyását a hazájukért, ezt viszont gyorsan cáfolták.

Az áldozatként bemutatott űrhajós a feleségétől értesült a rosszindulatú ügyről, a NASA-nak ezt követően pedig intézkednie kellett a kedélyek csillapításáért. A helyzet orvoslásáról és a kétségbeesett hívásról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

A háborús helyzetet nem meglepő módon a világűrből is fájdalmas és szomorú látni. Matthias Maurer űrhajós így nyilatkozott a helyzetről:

„A háború a magasból nézve százszor irracionálisabb, mint a Földről. Miért nem tartunk össze mi emberek?"

Nyitókép: Shutterstock