Egy asztronauta a Nemzetközi Űrállomáson

Két, rekordot döntő asztronauta tért vissza a Földre a háborús helyzet közben​

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a napokban tért vissza három pilóta, akik közül ketten rekordot döntöttek az elvégzett küldetésükkel. Az Oroszország és Ukrajna között zajló háború közepette érkeztek meg, melynek lehet, hogy az országok közötti űrkutatási együttműködés látja majd kárát.


A visszatérők között egy amerikai és két orosz űrhajós volt. Az egyikük Mark Vande Hei, aki 355 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ezzel az eredménnyel pedig ő tette meg a NASA asztronautái közül a leghosszabb űrrepülést. Pjotr Dubrov tavaly áprilisban indult el a küldetésére, így ő a leghosszabb időt kint töltött orosz űrhajós.

A kazahsztáni leszállóhelyről sugárzott felvételek szerint a kabinjuk földet érése a pontos időben, minden probléma nélkül történt meg. Moszkva és Washington kapcsolata azóta romokban hever, amióta Oroszország fegyveres támadást indított Ukrajna ellen.

Az űrkutatás azon kevés együttműködések közé tartozott, melyek teljesen elkülönültek a politikai elvektől és a történésektől. Az ISS az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Japán, az Európai Űrügynökség, valamint Oroszország együttműködésének köszönhetően jöhetett létre. Ez abból is látszik, hogy az egység tengerszint feletti 400 kilométeres magasságának megtartásához egy orosz meghajtórendszer járul hozzá, az áramellátásért és az életfenntartó rendszerekért pedig amerikai találmányok felelnek.

Éppen ezért tartják távol az űrkutatási részleget a közélettől, ellenben két nyugalmazott asztronauta megfogalmazta a véleményét a jelenlegi helyzetről. Ők Scott Kelly amerikai, és Gennagyij Padalka orosz űrhajósok. Padalka véleménye szerint Oroszország és Ukrajna mindig egymás mellett lesznek, így nem szabadna ilyen értelmetlen pusztításokba belekezdeni. Kelly így mutatta ki együttérzését a az áldozatok és családjaik előtt:

„Kérem, adja (a kitüntetést) azoknak az orosz anyáknak, akiknek a fiait megölték ebben az igazságtalan háborúban.”

Nyitókép: Instagram/iss

Forrás: ScienceAlert