Kamerába néző nő

Ezt találjak a férfiak a legvonzóbbnak női arcban

A kutatások szerint két dolog van, amit a férfiak a legszebbnek találnak egy nőben.

Egy francia tudósok által 2016-ban végzett, a Royal Society Open Science című folyóiratban közzétett tanulmány eredményei szerint minél egyszerűbbnek érzékelik egy nő arcvonásait, annál vonzóbbnak találják őt a férfiak.

A válaszokat olyan tulajdonságokat vizsgálatával értékelték, amelyeket a kutatók ritkaságnak és általában véve hatékony idegi kódolásnak neveznek. Úgy tűnik, minél egyszerűbb egy nő arca, annál könnyebben tudják a férfiak kognitívan feldolgozni azt. Ez az egyszerűség az arcvonásait kellemesebbé teszi a szemnek, mivel az agyunk hajlamos az egyszerű ingerek felé vonzódni.

A vizsgálat során a párizsi National Center for Scientific Research Dr. Julien Renoult által vezetett kutatócsoportja azt szerette volna jobban megérteni, hogy a férfiak milyen tulajdonságokra figyelnek, amikor megítélik egy nő arcának vonzerejét.

Egy 169 dél-franciaországi férfiból álló mintának véletlenszerűen kiválasztott női arcok sorozatát mutatták meg egy számítógépen, és arra kérték őket, hogy rangsorolják az arcokat egy nulla (a vonzerőskála legalacsonyabb pontja) és 20 közötti skálán.

A kutatók ezután kifejlesztettek egy algoritmust, amely kiszűrte azokat az arcvonásokat, amelyeket a férfiak a legvonzóbbnak találtak. Az algoritmus a szépség megítélésében kifejezetten a ritkaságnak nevezett tulajdonságot kereste, és szoros kapcsolatot talált a kettő között.

„A ritka arc olyan, amelyet az agy hatékonyan kódol – azaz csak néhány neuron felhasználásával. Más szóval, könnyen feldolgozható az agyban. A ritkás arcok jellemzően egyszerűek, sima bőrtextúrával, kevés ránccal és sima kontúrvonalakkal”

– mondta Renoult a Medical Daily című orvosi napilapnak.

A női arcokat a legkönnyebb feldolgozni az agynak, ezek szimmetrikusabbak és egyszerűbbek, nincsenek főbb megkülönböztető jegyek.

Renoult szerint ez a kutatás segíthet rávilágítani arra, hogy jobban meg kell érteni, miért látunk bizonyos fizikai tulajdonságokat szépnek, hogyan alakul ki ez az észlelés, és milyen szerepet játszik a párválasztásban.

Azt találtuk, hogy a ritkaság a vonzerő eltéréseinek 10-15 százalékát magyarázza, ami teret enged számos más biológiai, kulturális és egyéni tényezőnek, amelyek befolyásolják a párválasztást.

(yourtango)

Nyitókép: Shutterstock