Plasztikai sebészet koncepció, nő arcára felrajzolt perforációs vonalak

Problémás lehet 2023 népszerűnek ígérkező szépészeti beavatkozása

Az elmúlt hetekben egyre több helyen bukkan fel a bukkális zsíreltávolítás kifejezés a közösségi médiában. De biztos, hogy jó, ha ez lesz az új év #1 szépészeti beavatkozása?

A TikTokon jelenleg több mint 6 millió megtekintéssel rendelkezik a #buccalfatremoval kifejezés, és a kapcsolódó fogalmak csak növelik ezt a számot. Egyes bejegyzések a bukkális zsír eltávolítását az év egyik legnépszerűbb esztétikai trendjének nevezik, míg mások a trend problémáit szeretnék hangsúlyozni.

A bukkális zsír az orcánk oldalán, az arccsont és az állcsont között található zsírpárnák elnevezése. Mindenki rendelkezik ezekkel az arc anatómiájának kulcsfontosságú részét képező zsírpárnákkal, melyek formát adnak arcunknak.

A bukkális zsír eltávolítása olyan kozmetikai eljárás, amely során a zsírpárnákat eltávolítják, hogy az arc anatómiája határozottabb, karakteresebb legyen, élesebb arccsontokkal.

De miért lett ilyen felkapott hirtelen az eljárás? Úgy tűnik, a hírességeknek köszönhetően. Még 2021-ben Chrissy Teigen Instagram-storykban mutatta be bukkális zsíreltávolításának eredményeit. Amikor azonban Lea Michele, a Glee színésze néhány héttel fura szelfit posztolt az Instagramon, hirtelen szinte mindenki erről kezdett el beszélni, hogy vajon ő is bukkális zsíreltávolításon esett-e át.

A bukkális zsír eltávolítása nagyon népszerű online trend lett, és oly sokan végzik el, mondja Dr. El Muntasar esztétikai orvos, bár ő nem a híve, mivel számos kockázata van.

Bár minden kozmetikai eljárásnak vannak rizikói (vérzés, fertőzés, duzzanat stb.), a közösségi médiában közzétett bejegyzések alapján azt hihetnénk, hogy a szájüregi zsír eltávolítása kevésbé komplex eljárás, inkább csak finomítás, azonban ez nem így van.

„Igazán megriaszt, hogy ez a [bukkális zsír eltávolítása] trendként terjed a közösségi médiában. Igen, A szájüregi zsír eltávolítása kiemeli a csontok szerkezetét, és csemege azoknak, akiknek nehéz, jól párnázott alsó orcája van. De ez nem egy kis igazítás, hanem műtét, és nem visszafordítható”

– mondja Alice Hart-Davis újságíró, a The Tweakments Guide című könyv szerzője.

Ellentétben más népszerű esztétikai eljárásokkal, mint a töltés és a botox, a bukkális zsír eltávolítása az arc állandó változását eredményezi, amelyet nem lehet visszafordítani. Az eljárás során a zsírpárnákat száj belsejében lévő apró 5 mm-es bemetszéseken keresztül távolítják el.

Az a tény, hogy a #buccalfatremoval kifejezésre már jelenleg 6,3 millióan kerestek rá a TikTokon, azt bizonyítja, hogy a beavatkozás nagyon népszerű trendnek számít. A beavatkozás hosszú távú eredményeiről azonban már nem számol be a közösségi média. A bukkális zsír eltávolítását nagyszámú szakértő rövid távú nyereségnek tekinti.

„A bukkális zsír eltávolítása nem olyan eljárás, amelyet valaha is elvégeznék, mivel a felgyorsult öregedés eredményeit már három évvel a beavatkozás után láttam. Arcplasztikai sebészként számtalan példát láttam már arra, hogy a szájüregi zsír eltávolítása felgyorsítja az öregedést. Míg a betegek nagyon elégedettek lehetnek a kezdeti, vésett orcák és állkapocsvonalak eredménnyel, néhány év elteltével az eredmények más történetet mesélnek el, amitől a páciens éves koruknál idősebbnek tűnnek, üreges külsővel, láthatóbb vonalakkal és ráncokkal a megereszkedett bőr mellett”

– mondja Tunc Tiryaki, az amerikai Cadogan Clinic plasztikai sebész tanácsadója.

Hasonló a véleménye Muntasarnak is. Míg a bukkális zsír eltávolítása valószínűleg határozottabb megjelenést eredményez fiatalabb éveinkben, az életkor előrehaladtával ezek a rendkívül fontos zsírpárnák fontosabbá válnak.

Muntasar sok olyan beteget látott, akinek 15 évvel ezelőtt eltávolították a szájüregi száját, és sajnálja őket, mert most idősebbnek néznek ki, mint kellene.

„Fontos emlékeznünk arra, hogy a zsír az arcszerkezetünk szerves részét képezi, formát ad, és kevésbé láthatóvá teszi a finom vonalakat és ráncokat. A bukkális eltávolítás okozta felgyorsult arcöregedés pszichológiai hatása hatalmas lehet, befolyásolja az önbizalmat és az önbecsülést”

– teszi hozzá Tiryaki.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock