Nyakát fájlaló nő a kanapén

Új módszer segíthet a nyak- és vállfájdalom kezelésében

Úgy tűnik, a TrapTox a legújabb csodaszer.


Az FDA engedélye szerint a botox a ráncok és vonalak kisimítására, a túlzott hónalji izzadás megszüntetésére és a migrén megelőzésére alkalmas, de az off-label felhasználási lehetőségek is bőségesek.

A legújabb, TrapTox nevű kezlés során botoxot fecskendeznek a trapézizomba (innen ered a név), hogy hosszabb, karcsúbb nyakat és jobban definiált vállakat varázsoljanak.

Ezeknek a nagy izmoknak (az izomcsoport a nyak tövétől a vállakon át a hát felső részéig húzódik) a botox injekciózása segít ellazítani őket, ezáltal javítva a testtartást, a nyak- és vállmerevséget, valamint a fájdalmat, és kontúrosabb és hosszúkásabb nyakat eredményezve.

Bár a TrapTox mostanában lett ennyire felkapott, Dr. Amy Wechsler New York-i bőrgyógyász és pszichiáter szerint a botoxot már évek óta használják a túlhajszolt izmok ellazítására. A trapézizmok vagy csuklyásizmok, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi mozgáshoz, stabilizálják a nyakat és a vállakat a jó testtartás érdekében. De begyulladhatnak és megnagyobbodhatnak bizonyos súlyemelő gyakorlatok, a fej fölé nyúlás, a rossz alvási pozíciók és testtartás, valamint a görnyedt ülés miatt.

„A csuklyás izmok botoxszal történő kezelése hosszabbnak tűnő nyakat eredményezhet, ha túlhajszolt és megrövidültnek tűnik”

– teszi hozzá Dr. Wechsler.

Dr. Macrene Alexiades bőrgyógyász szerint a trapézizom Botox-szal történő kezelése szintén enyhíti az izomösszehúzódásokat és zsugorítja az izmot.

„A botox használata a trapézizmokon hatásosnak bizonyult az elnyűhetetlen izomcsomók és a krónikus migrén esetén”

– jegyzi meg.

A Traptox előnyei


  • Ellazítja a trapézizmokat
  • Csökkenti a fájdalmat és a merevséget
  • Enyhíti a túlzott izomösszehúzódást
  • A nyak és a váll megnyúltnak és karcsúnak tűnik.

Wechsler szerint a túlhajszolt izmok részleges ellazulásából eredő fájdalomcsillapítás a kezelés legjelentősebb előnye. Sokaknak van feszültség a trapézizmaiban, ami vállfájdalmat és merevséget okoz.

A nagy trapézizom-csoport Botox-szal vagy más neuromodulátorral történő injekciózása feloldja a területen lévő feszültséget, valamint a visszatérő feszültség okozta fejfájást és an angolban tech neck-nek nevezett jelenséget. Utóbbi tünetei a nyak, a váll és a hát felső részénél jelentkező fájdalom, merevség és csökkent mozgathatóság.

Esztétikai szempontból a TrapTox megnyúlt nyakat és karcsúbbnak tűnő vállakat eredményezhet. Alexiades szerint a Botox ellazítja és részben inaktiválja az injekciózott izmokat, így azok veszítenek méretükből és térfogatukból.

„A csuklyásizmok Botox-szal történő injekciózása enyhítheti a túlzott izomösszehúzódást is, felszabadítva azokat, így a felsőtest elülső és hátsó része kiegyensúlyozottabbá válik, javítva a testtartást. A botox klinikailag bizonyítottan statisztikailag szignifikáns vastagságkülönbséggel csökkenti a trapézizom hipertrófiáját.”

Fájdalmas a beavatkozás?

A trapézizom botox nem fáj jobban, mintha a botoxot az arcr vagy a test más részeibe adnák be. Minden egyes injekció beadásakor enyhe szúró érzés jelentkezik, ahogy a tű a bőrbe hatol. Ezen kívül azonban a kezelés alatt vagy utána alig van kellemetlen érzés vagy fájdalom. Az injekciók előtt helyi érzéstelenítő krémet szoktak alkalmazni, hogy a kezelés kényelmesebb legyen.

Kezelés előtti tennivalók

A TrapTox előkészítése ugyanazt a protokollt követi, mint bármely más Botox-kezelésnél. Először is, próbáljuk meg minél jobban ellazítani az izmokat, hogy csökkentsük a stresszt és a feszültséget a területen. Macrene azt tanácsolja, hogy a TrapTox előtt legalább két órával kerüljük a testmozgást, és a nap hátralévő részében is tartózkodjunk attól.

Emellett az injekciók előtt akár egy héttel is kerüljük az alkoholfogyasztást, mivel az a terület véraláfutását és duzzanatát okozhatja. Ugyanez igaz a vérhígítók szedésére is, valamint néhány nappal a Botox-rendelés előtt kerüljük az aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, mivel ezek növelhetik a vérzés kockázatát.

Kezelés

Maga az eljárás gyors és egyszerű, körülbelül 10-20 percet vesz igénybe. Átlagosan 50 egység Botoxot fecskendeznek a bal és jobb oldali trapézizomba, de egyeseknek az izmok méretétől függően többre van szükségük.

Először a bőrgyógyász megjelöli a váll mentén az injekciózandó területeket, majd beadja a botoxot az egyes területekre. A TrapToxban az a jó, hogy nincs állásidő, de az eredmények kialakulásához időre van szükség. Weschler szerint általában két-három nappal az injekció beadása után láthatók, és két hét alatt jelentkeznek.

Amint a botox elkezdi gyengíteni az izmot, kevesebb feszülést és fájdalmat fogunk érezni a vállban, a nyakban és a hátban, és nagyobb lesz a mozgástartományunk. Az eredmények átlagosan négy hónapig tartanak, bár egyeseknél előfordulhat, hogy a hatás még egy vagy több hónapig tart.

Lehetséges mellékhatások

A Traptox viszonylag egyszerű kezelés, és a lehetséges mellékhatások ritkák, de ugyanazok, mint amik a ráncok és vonalak kezelésére szolgáló Botox injekciók esetében tapasztalhatók. Az injekció beadása után gyakori a bőrpír, enyhe duzzanat és véraláfutás. Ezenkívül, ha a toxint nem megfelelő módon fecskendezik be, diffúziós hatás léphet fel, ami influenzaszerű tüneteket és izomgyengeséget okozhat.

„Ezért aki beadja, annak képzettnek és tapasztaltnak kell lennie ezeknek az izmoknak az injekciózásához, hogy csökkentse a nem kívánt mellékhatások lehetőségét”

– jegyzi meg Dr. Wechsler.

Az izomgyengeség miatt a nyak kinyújtása és a vállak megrántása is nehéz lehet, és sokkal több erőfeszítést igényel, de ez a mozgás lassan visszanyerhető, amikor a Botox hatása kezd elmúlni.

Utógondozás

Itt is ugyanaz a protokoll, mint a többi Botox-kezelésnél: nyolc órán keresztül nem szabad edzeni, különösen megerőltető dolgokat végezni, és nem szabad feküdni. Macrene azt javasolja, hogy az első 24 órában ne igyunk alkoholt, és kerüljük a forró fürdőket és a szaunát a kezelés után, mivel ezek megemelhetik a testhőmérsékletet, és akadályozhatják az eredményeket.

A TrapTox kezelés után enyhe bőrpír és fájdalom jellemző. Ha ez előfordul, a terület jegelése segíthet a kellemetlenségek enyhítésében. Fontos még a görnyedés nélküli ülés és az egyenes járás. A helyes testtartás elmulasztása miatt a csapóizmok gyorsan visszaduzzadhatnak.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock