botox injekciót kap egy nő a homlokába

Minden, amit a botoxról tudni akartál: használat, kockázatok, friss alternatívák

Ha korcsolyapálya-sima homlok a cél, kevés kezelés vetekszik a Botox erejével − így aligha meglepő e kezelés népszerűsége.


Tény, hogy az emberek kíváncsiak a ránctalanító lehetőségekre. Ráadásul a szakemberek ma már a botoxot szélesebb körű eredmények elérésére használják, sokszor a sebészeti eljárások alternatívájaként. De minden kozmetikai eljárás kockázattal jár, és ez alól a botox sem kivétel. Ha tehát a botoxon gondolkodsz, érdemes minden ténnyel felvértezni magad, ebben segítünk cikkünkkel.

​Mi az a botox és hogyan működik?

A botox a Botulinum toxin kereskedelmi neve, egy idegmérgező fehérje, amely befecskendezve átmenetileg megbénítja az izmokat. Az injekciózott izmok nem tudnak összehúzódni, csökkentve a nem kívánt ráncokat. Ezek a hatások ideiglenesek, és általában körülbelül 3-6 hónapig tartanak.

​Vannak különböző típusú botoxok?

Igen, a botox kétféle formában kapható. Az A. típust elsősorban az arc ráncainak kezelésére használják. A B típust a nyaki görcsök kezelésére alkalmazzák. Ezt rimabotulinumtoxinB (Myobloc) néven forgalmazzák. Sokféle márkájú botox létezik, köztük olyanok is, amelyek nem rendelkeznek FDA jóváhagyással, mint például a Meditoxin és a Botulax.

​Mire használják a botoxot?

botox injekci\u00f3t kap egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

A kozmetikai célok mellett a botoxnak számos más felhasználási módja is van a modern orvostudományon belül:

  • Az arcizmok ellazítása: az injekciók leggyakoribb felhasználási területe a homlokráncokat és más arcráncokat okozó arcizmok ellazítása.
  • Fogcsikorgatás kezelése: a botos hatására az állkapocs összeszorítása és a fogcsikorgatás nagymértékben csökken, ami kevesebb fejfájást eredményez.
  • Nyaki görcsök: a nyakba adott botoxinjekciók segítenek ellazítani az izmokat, és így megakadályozzák a görcsök kialakulását.
  • Túlzott izzadás: a botoxot a hiperhidrózisnak nevezett állapot esetén is lehet alkalmazni, mivel blokkolja a verejtékmirigyeket irányító idegeket.
  • Migrén: a krónikus migrén kezelésére is jóváhagyták a botoxot. A kezelésre körülbelül háromhavonta van szükség az előnyök megtartásához.
  • Egyéb izomgörcsök: a botox hatásos a kancsalság, az instabil hólyagok, a végbélgörcsök és a hangszalaggörcsök kezelésében is.

​Mire számíthatsz a beavatkozás során?

A legtöbb ember nem érez különösebb fájdalmat az eljárás során, de zsibbasztó krémet lehet alkalmazni, hogy a lehető legkényelmesebb legyen.

​Mi a helyzet az utókezeléssel − mit ne csinálj a botox után?

egy n\u0151 a sz\u00e1ja fel\u00e9 kap botox injekci\u00f3t

Fotó: Shutterstock

Körülbelül négy órán át maradj egyenesen, és kerülj mindenféle megerőltető tevékenységet, például a testmozgást, a szaunát, a gőzfürdőt, a krioterápiát, az arcpakolást és az alkoholt. A cél az, hogy kerülj el mindent, ami a fej és a nyak véráramlásának növekedését okozhatja, így a gondosan elhelyezett botox injekciók vándorlását.

​​Mennyi idő, amíg a botox injekciók hatni kezdenek?

A botox hatása már a kezelést követő három-négy napon belül jelentkezik, de a maximális eredmény eléréséhez érdemes kivárni a teljes 14 napot.

Melyek a botox gyakori mellékhatásai?

A botox leggyakoribb mellékhatásai a bőrpír és a bőrbe hatoló tű okozta némi duzzanat, de mindkettő rövid ideig tart, és elkerülhető ha közvetlenül az injekció beadása után jégpakolást és árnika krémet alkalmazunk.

​Milyen kockázatai vannak a botoxnak?

Bár a botoxot biztonságosnak ítélték, egyetlen orvosi vagy esztétikai eljárás sem kockázatmentes. Ám a szemöldök elnehezülés kockázata fennáll. Ez annak köszönhető, hogy a botox elvándorol, és a szomszédos izom ellazulását okozza. Segít elkerülni a problémát ha lassan haladunk, kisebb adagokkal.

Nyitókép: Shutterstock

(Glamour)