Fiatal szép nő, kozmetikai kezelés közben

Egy új kozmetikai kezelés örök fiatalságot ígér

Újabb egység állt csatasorba, hogy a nők segítségére legyen az idő múlásával szemben folytatott, végtelenített ádáz csatában. Mutatjuk, mi mindenre jó a legújabb kozmetikai kezelés!


Már néhány évtizede különös pátosszal a hangunkban ejtjük ki az őssejt szót. Lehetőség és megfelelő pénztárca esetén levetetjük éppen csak felsíró gyermekünk köldökzsinór-vérét az őssejtek miatt, hogy aztán évtizedekre lefagyasszuk abban reménykedve, hogy sosem üt be az az egészségügyi armageddon, amiért elő kellene vennünk és élesítenünk valamely családtagunk életének védelmében.

Mikre jó az őssejt terápia?

Az őssejt terápia hatásosnak bizonyult az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében, de szívbillentyűt és porckorongot is létre lehet hozni a szövetkultúrák őssejtes kezelésével. A sikereket látva naná, hogy a kozmetikaipar is rávetette örökké éhes, vércse tekintetét. Az emberi bőrben is laknak őssejtek, de aktivitásuk a kor előrehaladtával egyre lassul és elkényelmesedik. Pedig nekünk éppen akkor lenne nagyobb szükségünk rá, hiszen hatékonyan dolgozunk magunk ellen az alvásszegény, de alkohol-gazdag, helytelen életmódunkkal, napfürdőzős UV-fénnyel, egyéb környezeti szennyeződéses nyalánksággal, amit a bőrünk hálából satnyuló feszességgel, rugalmassággal és egyre mélyülő szemét kis ráncokkal torol meg.

Néhány éve aztán berobbant az átütő felfedezés a növényekből nyerhető őssejt-utánpótlás kapcsán, amitől után tölthető a meglaposodott éléstárunk. Először egy svájci almafa őssejtjeit irigyelték el azt megfigyelve, hogy héja hónapokon keresztül ráncosodás-, és szottyadás-mentesen friss marad. (Nyilván brit) tudósok kutatásai arra jutottak, hogy az alma őssejtjei az emberi bőr őssejtjeinek munkakedvére is pozitív hatást gyakorolnak, úgy is, mint támogatják a regeneráló és védekező folyamatokat, igyekeznek csikorgósra húzni a vészféket az öregedési folyamatok terén, noszogatva működtetnek, vitalizálnak. Kisvártatva a svájci alma mellé beállt csatasorba a feszesítő, rugalmasságcsászár keserű narancs, a mindennek is ellenálló, gyulladásgátló havasi gyopár, a környezeti stresszt körberöhögő alpesi rózsa, az antioxidáns-nagyhatalom, sejtregeneráló tengeri kömény és a legfőképpen megújulás-szakértő nyári orgona. Ezeket külön-külön és csokorba gyűjtve alkalmazzák arclemosókban, szemkörnyék ápolókban és ránctalanító szérumokban egyaránt.

Exoszóma

Nemrégiben pedig új kommandós jelentkezett az öregedés, mint szitokszó elleni végeláthatatlan csatában: az exoszóma, az emberi test aprócska, nano méretű részecskéje zászlajára a sejtek közti kommunikációt tűzte feladatul. Megbökögeti a nem megfelelően működő sejtek vállát és megsúgja, hogy miként tudnak javítani a hatékonysági mutatójukon öngyógyítva. A szépségipar pedig frontvonalba állította a nehéztüzérséget, az új generációs exoszómát, mint innovációt. Az esszenciája, szíve, lelke az emberi köldökzsinórvérből levett, 198ºC-on konzervált őssejtek sokasága, aminek bioaktív molekulái afféle szépen csengő szavakat tartalmaznak, mint a hatféle növekedési faktor, melyek közül én mondjuk csak az EGF-et ismerem, de ez nyilván az én sajnálatos tudatlanságom. Akad itt még VEFG, IGF, KGF, GDF11 és TIMP2 is, jelentsenek ezek bármit. Számszakilag 1470 féle aktív összetevő állt csatárláncba fehérjékkel, peptidekkel, citokinekkel, mikro RNA-kkal, hogy sejtszintű regenerációra fogják a bőrünket, visszafelé lapozgatva felhámunk naptárában. A liofilizálással, azaz fagyasztva szárítással tartósított hatóanyagok teljes mértékben megőrzik jótékony, már-már inkább csodatévő hatásukat, egyéb tartósítószert nem tartalmaznak. Emberi eredete és a születéshez kapcsolódó természete szinte egyedülállóan hatékonnyá, a bőrregeneráció terén hatványozottan látványossá teszi. Az emberiség krónikájának mindig is kikerülhetetlen eleme volt a vér: a férfiak bőkezűen ontották területszerzésért harcoskodva, a nők pedig szűz lányokét itták, örök ifjúságot remélve. A köldökzsinórvérből nyert exoszóma pedig ezt ígéri a vállalásában, ráadásul hívószóul a baby skin, azaz bababőr szóösszetételt tűzte zászlajára, eredménye pedig azonnali, de hosszan tartó hatást ígér. Bőrünk tömörebb, jóllakottan teltebb lesz, a ráncok levarázsolódnak, a bőrfelszín kisimul, kollagéntermelésünk a Tejutat verdesi, az eredmény pedig hónapokban mérve konzerválódik. Erős gyulladásgátló és regeneráló hatása megmutatkozik a problémásabb bőrtípusoknál is, és az ekcémás, pattanásos, aknés bőrök is boldogabbra simogatódnak.

A liofilizálás során porózussá vált állagú anyagot a keresztségben Activating Solution nevű aktiválóoldatban kell feloldani, amit valamely eszköz segítségével juttatunk a mélybe. Ez lehet rádiófrekvenciás készülék, ultrahang, lézer, injekciós tű vagy bármely tűs eszköz, mint például a dermapen vagy dermaroller. A beavatkozást lebonyolító kéz pedig végződhet kozmetikusban vagy orvosban is attól függően, hogy mely eljárással és milyen mélyre juttatnánk le a csodatévő mannát, melynek beszerzése természetesen a mai kornak megfelelő végtelenül píszí módon, etikus, a donor számára semmiféle hátrányt nem jelentő módon történik. Ámbár régtől fogva tudjuk, hogy szerelemben és háborúban mindent szabad, csak moralizálni nem, márpedig a bőrállag megőrzése az idővel folytatott harc, sőt háború a javából, itt pedig voltaképp egyfajta etika érdekli a nőket: a kozmetika.

Az íróról
„László Nicole vagyok, egy méltán ismeretlen, II. kerületi családanya. Három gyerek, egy macska és egy férj anyukája, aki rajong az utazásért, a jóféle étkekért, a pedigrés buborékokért, a száguldó cirkuszért, az életért, a pikírt humorért, a pengeéles elmékért, a szép ruhákért és végül, de elsősorban a családjáért. Néha virtuális pennát ragadok, hogy megosszam a jártomban-keltemben tapasztaltakat és időnként életvezetési tanácsokat is osztogatok tök kéretlenül.”
A szerző további írásai itt olvashatók.

Nyitókép: Shutterstock