Botox-kezelést kapó nő

Használd ezt az összetevőt, ha botoxoltatnál

Ha rendszeresen veszel részt injekciós kezelésekben, például botox vagy más töltőanyag beadásában, vagy csak fontolgatod, előfordulhat, hogy az említett kezelések utáni esetleges véraláfutások és duzzanatok miatt aggódsz. Szerencsére van egy összetevő, amelyet a bőrgyógyászok ajánlanak az ilyen véraláfutások és duzzanatok csökkentésére.

Az árnika vagy arnica montana egy évelő sárga virágból származó homeopátiás szer, amelyet az 1500-as évek óta használnak gyógyászati célokra. Általában krémként vagy gélként alkalmazzák a bőrre, bár léteznek szájon át szedhető tabletták is.

Az árnikát a gyakorlatban hagyományosan a beavatkozás utáni időszakban használják, hogy segítsen a kozmetikai és invazív kezelésekből eredő véraláfutások és duzzanatok kezelésében. Helyileg alkalmazva segíthet a gyulladás csökkentésében, valamint a merevség és az izomfájdalom enyhítésében.

Az árnika használatát néhány órával az injekció beadása után érdemes elkezdeni, de elsődleges szabály, hogy kövessük az orvosunk utókezelési utasításait, mivel mindenki más, és ő ismeri legjobban a bőrünket és kórtörténetünket.

Dr. Shereene Idriss szakvizsgázott bőrgyógyász, a New York-i Idriss Dermatology alapítója, aki az árnikát minden injekció beadása után naponta kétszer használja a duzzanat csökkentésére, azt mondja, hogy a nap bármely szakában használhatjuk, de fontos, hogy mindig tiszta bőrre vigyük fel.

„Nagyjából bárki használhatja az árnikát, de fontos, hogy konzultáljon orvosával, ha ismert bőrallergiája, érzékenysége vagy bőrgyulladása van, vagy terhes, mivel minden egyén más. Ha a kórtörténetében véralvadási zavar vagy stroke szerepel, én kerülném a szájon át szedhető árnika szedését”

– mondja Idriss.

Nyitókép: Shutterstock