Matcha tea jégkockákkal teli üvegpohárban

Ilyen veszéllyel jár a túl sok matcha fogyasztása

A „Z generáció zöld gyümölcsleveként” ismert matcha tea a közösségi média egyik legnépszerűbb itala – egy tavaly végzett piackutatás csak az eladások 202%-os növekedését tükrözte. Úgy tűnik azonban, hogy a túlzott fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat.

„A matcha a Camellia sinensis zöldtea-növényből készül, amit porrá őrölnek. Ezeket a leveleket árnyékban termesztik, ami miatt a növény több klorofillt termel, ami a mélyzöld színt adja. Ez segít a növénynek abban, hogy több tápanyagot és erősebb ízprofilt fejlesszen ki”

– mondja Farzanah Nasser táplálkozási szakértő.

A matcha fogyasztásának előnyei

A matcha

„tele van polifenolokkal, amelyek olyan növényi vegyi anyagok, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaznak, és segítenek növelni a jó mikrobákat, például a Bifidobacteriumot a bélben”

– magyarázza Nasser.

Egy jól kutatott polifenol, az epigallokatekin-gallát (EGCG) olyan tulajdonságokat tartalmaz, amelyek nyugtató hatással vannak az idegrendszerre. Ezért van az, hogy aki matchát iszik, nem érezheti azt a fajta idegességet vagy szorongást, amit a kávé okozhat, annak ellenére, hogy mindkettő tartalmaz koffeint. Továbbá

„a matcha fogyasztása javíthatja a hangulatot és a megismerési képességeket, valamint csökkentheti a rossz koleszterinszintet és támogathatja a máj méregtelenítését”.

Milyen gyakran érdemes fogyasztani?

Nasser szerint egy csésze matcha körülbelül három csésze zöld teának felel meg. Ha rajongunk érte, érdemes mértékkel fogyasztani, egy kiegyensúlyozott általános étrend részeként.

Úgy tűnik azonban, hogy a matcha befolyásolhatja a vas felszívódását, mivel tanninokat tartalmaz, amelyek a nem-hem vashoz kötődnek. Utóbbi a vas növényekben található formája, és így blokkolhatják a szervezetünk azon képességét, hogy felszívja az ásványi anyagot, magyarázza Nasser.

„A matcha katekineket is tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok, és megzavarhatják a vasfelvételt”.
Matchaport a cs\u00e9sz\u00e9be szit\u00e1l\u00f3 k\u00e9z

Fotó: Unsplash

A vashiányban szenvedőknek sem kell azonban teljesen kerülniük a matcha fogyasztását Nasser szerint.

„Ehelyett C-vitaminban gazdag ételeket kell az étkezéseik mellé tenniük, hogy javítsák a vas felszívódását a nem-hem tartalmú ételekből, és a matchát az étkezések között, távol a vasban gazdag növényi alapú ételektől is fogyaszthatják.”

A legtöbb vaspótlás tartalmaz C-vitamint; a kettő kombinációja segíti a biológiai hozzáférhetőséget, így a szervezet hozzáférhet a szükséges tápanyagokhoz.

(Vogue)

Nyitókép: Unsplash