Valószínűleg rosszul iszod a matchát, és így kevésbé egészséges

Valószínűleg rosszul iszod a matchát, és így kevésbé egészséges

Tejjel iszod? Akkor most eláruljuk, mit gondol erről a tudomány, mielőtt hozzáadod a matcha italodhoz.


A matcha egyike azoknak az italoknak, melyek már évszázadok óta léteznek, de hirtelen lettek divatosak egészségmegőrző hatása miatt.

A matcha a Camellia sinensis növény finomra őrölt leveleiből készül, a zöld tea egy olyan fajtája, amely Kínából származik, és először a 12. században került Japánba. Manapság azért isszuk, mert egészséges, azonban azzal csak kevesen vagyunk tisztában, hogy az elkészítési módja tönkreteheti a matcha egészségesnek számító tápanyagtartalmának néhány tulajdonságát.

Miért rossz, ha tejet adunk a matcha italunkhoz?

Az egészségügyi előnyei ellenére a matcha intenzív keserű és fűszeres íze - a magas katechin-koncentráció miatt - arra késztet egyeseket, hogy tejjel és sziruppal hígítsák és édesítsék, éppen ezért olyan népszerűek a matcha latték.

Azonban Bryan Quoc Le élelmiszerkutató elárulta, hogy már akkor is, ha csak egyszerű forró vizet adunk hozzá, a matcha katechinjeinek csak 16-20%-a szívódik fel a véráramba, mivel a katechinek rosszul oldódnak. Mégis, azok, amelyek nem jutnak be a véráramba, jótékony hatással lehetnek a gyomor-bélrendszerre.

A tej hozzáadása azonban tovább akadályozhatja a szervezet katechinek felszívódását.

„A katechin biológiai hozzáférhetősége a tej hozzáadása után körülbelül 5%-kal csökken, tehát 16%-ról 11%-ra”

– mondta Le.

Mi a helyzet a növényi tejjel?

Le szerint a növényi alapú tejtermékeknek nincs akkora hatása a katechinek felszívódására a szervezetben. A növényi fehérjék - amik például a zab- és mandulatejben találhatóak -, kevesebb olyan kémiai összetevővel rendelkeznek, amelyek kölcsönhatásba lépnek a katechinekkel, így kevésbé valószínűsítik a gátlási folyamatot.

A növényi alapú tej azonban kevesebb fehérjét tartalmaz, így a zabtejjel készült matcha latte kevesebb fehérjét jelent az étrendedben, bár a szervezeted több katechint fog felszívni. A másik oldalon a tehéntej használata több fehérjét ad, de a szervezet kevesebb katechint vesz fel.

Tehát arra a kérdésre, hogy melyik tejfajta a jobb, ez a válasz:

„Végső soron nincs jobb vagy rosszabb tej, a választás csak azon múlik, hogy melyik tápanyagot szeretnénk inkább bevinni a szervezetbe”

– mondta Le.

Nyitókép: Unsplash

(HuffPost)