
Valószínűleg rosszul iszod a matchát, és így kevésbé egészséges
Tejjel iszod? Akkor most eláruljuk, mit gondol erről a tudomány, mielőtt hozzáadod a matcha italodhoz.
A matcha egyike azoknak az italoknak, melyek már évszázadok óta léteznek, de hirtelen lettek divatosak egészségmegőrző hatása miatt.
A matcha a Camellia sinensis növény finomra őrölt leveleiből készül, a zöld tea egy olyan fajtája, amely Kínából származik, és először a 12. században került Japánba. Manapság azért isszuk, mert egészséges, azonban azzal csak kevesen vagyunk tisztában, hogy az elkészítési módja tönkreteheti a matcha egészségesnek számító tápanyagtartalmának néhány tulajdonságát.
Ez is érdekelhet: 6 energetizáló ital, ha csökkentenéd a kávéfogyasztásod
Miért rossz, ha tejet adunk a matcha italunkhoz?
Az egészségügyi előnyei ellenére a matcha intenzív keserű és fűszeres íze - a magas katechin-koncentráció miatt - arra késztet egyeseket, hogy tejjel és sziruppal hígítsák és édesítsék, éppen ezért olyan népszerűek a matcha latték.
Azonban Bryan Quoc Le élelmiszerkutató elárulta, hogy már akkor is, ha csak egyszerű forró vizet adunk hozzá, a matcha katechinjeinek csak 16-20%-a szívódik fel a véráramba, mivel a katechinek rosszul oldódnak. Mégis, azok, amelyek nem jutnak be a véráramba, jótékony hatással lehetnek a gyomor-bélrendszerre.
A tej hozzáadása azonban tovább akadályozhatja a szervezet katechinek felszívódását.
„A katechin biológiai hozzáférhetősége a tej hozzáadása után körülbelül 5%-kal csökken, tehát 16%-ról 11%-ra”
– mondta Le.
Mi a helyzet a növényi tejjel?
Le szerint a növényi alapú tejtermékeknek nincs akkora hatása a katechinek felszívódására a szervezetben. A növényi fehérjék - amik például a zab- és mandulatejben találhatóak -, kevesebb olyan kémiai összetevővel rendelkeznek, amelyek kölcsönhatásba lépnek a katechinekkel, így kevésbé valószínűsítik a gátlási folyamatot.
A növényi alapú tej azonban kevesebb fehérjét tartalmaz, így a zabtejjel készült matcha latte kevesebb fehérjét jelent az étrendedben, bár a szervezeted több katechint fog felszívni. A másik oldalon a tehéntej használata több fehérjét ad, de a szervezet kevesebb katechint vesz fel.
Tehát arra a kérdésre, hogy melyik tejfajta a jobb, ez a válasz:
„Végső soron nincs jobb vagy rosszabb tej, a választás csak azon múlik, hogy melyik tápanyagot szeretnénk inkább bevinni a szervezetbe”
– mondta Le.