
Tudtad, hogy ez az étrend-kiegészítő csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát?
A fahéj világszerte népszerű fűszernek számít, ráadásul természetesen csökkenti a vérnyomást, valamint támogatja a vércukorszintet, édeskés aromáinak köszönhetően pedig remek kísérője lehet a reggeli zabkásának vagy akár a kávénak is. A fogyasztását ellenben nem árt némi óvatossággal kezelni, de legalábbis fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hogyan léphet kölcsönhatásba a szervezetünkkel és a szedett gyógyszereinkkel.
A Mississippi Egyetem kutatói laboratóriumban szimuláltak egy bélkörnyezetet, hogy teszteljék a fahéj biológiai hozzáférhetőségét, vagyis azt a mennyiséget, amely a lenyelés után az emésztőrendszerben felszívódik. A tudósok megvizsgálták továbbá az anyagcserére gyakorolt hatását is, valamint, hogy hogyan lép kölcsönhatásba a xenobiotikus receptorokkal (olyan speciális receptorok, amelyek érzékelik az idegen vegyi anyagokat, jelen esetben a fahéjat, és reagálnak rájuk) – írja az EatingWell.
A tanulmány menete
Fotó: Diana Polekhina/Unsplash
A kutatók elsősorban a gyomorsav, máj- és bélsejtek, valamint enzimek segítségével szimulálták a bélkörnyezetet. A fahéj összetevőit olyan környezetben tesztelték, amely az éhgyomori és telt állapotot utánozta, mivel a bélrendszeri környezetünk attól függően változik, hogy ettünk-e vagy sem. Megállapították, hogy a fahéjaldehid mérsékelten aktiválta a xenobiotikus receptorokat. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan zavarhatja a gyógyszerek felszívódását és hatékonyságát.
„A fahéj alapú étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása a vényköteles gyógyszerek gyors kiürüléséhez vezethet a szervezetből, és ez azt eredményezheti, hogy a gyógyszer kevésbé lesz hatékony”
– mondta Shabana Khan, a tanulmány egyik szerzője.
A kutatók megjegyzik, hogy a fahéjolaj, amelyet általában ételek ízesítőjeként és illóolajként használnak, szinte semmilyen kockázatot nem jelent a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatások szempontjából.
Ugyanez igaz a ceyloni fahéjra, melyet sokan az „igazi“ fahéjként tartanak számon. A nagy mennyiségű cassia fahéjjal azonban érdemes óvatosan bánni, mivel nagyobb mennyiségű kumarin található, amelyről ismert, hogy vérhígító hatással bír. A Cassia típusú fahéj egyébként Ázsiából származik, olcsóbb, valamint erősebb fahéjízzel rendelkezik, mint a Srí Lankáról származó ceyloni fahéj.
A kutatók azt javasolják, hogy aki krónikus betegségben szenved – beleértve a magas vérnyomást, cukorbetegséget, rákot, ízületi gyulladást, asztmát, HIV-et, AIDS-et vagy depressziót – beszéljen a kezelőorvosával, mielőtt a fahéjat kiegészítőként szedné vagy rendszeresen, nagy dózisban használná az ételekben.
Nyitókép: Shutterstock