Sokunk kedvence a zabtej, de egy fontos tulajdonságáról elfeledkezünk
A zabtej sokak által használt tejalternatíva a kávéban, de van egy fontos tulajdonsága, amely felett nem szabad szemet hunyni.
A zabtejet olyanok is előszeretettel használják, akik egyébként intoleránsak a hagyományos tejre, és nem vegánok, csak szeretik az ízét. A szupermarketek polca el vannak látva alternatívákkal: szója-, kókusz-, mandula- és mogyorótejes változatok sorakoznak, de a legtöbb ital zabalapú. A zabtej már a legtöbb kávézóban szerepel az itallapon, és sokak számára a nap első kávéjának elengedhetetlen összetevője.
De fontos megjegyeznünk, hogy nem biztos, hogy jót teszel vele magaddal, vagyis pontosabban a vércukorszinteddel. Bár a közelmúltig csak a cukorbetegek számára tartottuk fontosnak ezt a számot, manapság mindenki használja. Az egyensúlytalanság sóvárgáshoz, alacsony energiához és fáradtsághoz, pattanásokhoz és álmatlansághoz, valamint csökkent éberséghez vezethet. Az Instagramon „Glükózistennő” Jessie Inchauspé biokémikus nagyon jól szemlélteti ezt.
Kerüld a zabtejet, különösen reggel!
Inchauspé egyik témája a zabtej szervezetünkre gyakorolt hatása.
A zab egy gabonaféle, amely keményítőt tartalmaz, így a zabtej lényegében egy gabonalé. Ez azt jelenti, hogy sok glükózt tartalmaz, ami nagyon magas vércukorszintet okoz
− magyarázza a videóban. A gyümölcsléhez hasonlóan a zabban lévő növényi rostok többsége a zabtejben is feltűnő módon hiányzik: csak a cukor marad.
Alternatívák
A zabtej extrém módon megemeli a vércukorszintet, amely aztán ismét lezuhan, ami egész nap sóvárgáshoz és fáradtsághoz vezethet. Ez még hangsúlyosabb, ha éhgyomorra isszuk. Valószínűleg ennek most sokan nem örülnek, de az az igazság, hogy a kávé vagy matcha zabtejjel nem jó ötlet, főleg nem a nap elején. Inchauspé szerint a tehéntej és a dióitalok egészségesebb alternatívát nyújtanak, mivel ezek az alternatívák kevesebb glükózt tartalmaznak, mint a zabtej.
Ha nem akarsz teljesen lemondani szeretett zabtejes tejeskávédról, vedd figyelembe ezeket a tippeket, hogy kordában tartsd a glükózszintedet.
Ahelyett, hogy reggel első dolgod lenne a zabtej elővéétele a hűtőből, igyál inkább belőle később a nap folyamán, vagy menj el sétálni, miután megittad
− javasolja Inchauspé.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Getty Images