Flying Dutchman, sárga alkoholos koktélital ginből, likőrből és citromléből

Ha szereted Párizst, ezt a koktélt neked találták ki

Egy alulértékelt ital, amelyet érdemes megünnepelni, mivel 100 éves lesz.


A Franciaországról alkotott kulturális elképzelés már eleve át van itatva a kifinomultsággal, de ez duplán igaz Párizsra, és még inkább a „világ legszebb sugárútjának” nevezett Champs Élysées-re. Nincs még két szó, amely ennyire tökéletesen kifejezné Franciaország nagyságát, kifinomultságát és eleganciáját. Ugyanez mondható el a Champs Élysées koktélról is.

A konyakot és a Chartreuse francia likőrt magában vegyítő italt először Nina Toye és A.H. Adair 1925-ben megjelent Drinks-Long & Short című receptkönyvében említik. Toye amerikai regényírónő volt, és feltehetően segített a könyv megírásában, míg Adair egy X. Marcel Boulestin nevű francia séf élet- és üzlettársa volt, és Boulestin éttermének italaiért felelt. A könyv, saját leírása szerint,

„azon nektárok receptjeit tartalmazza, amelyeket Adair úr adagol abban a legújabb és legérdekesebb étteremben, amelynek M. Boulestin az ambróziát szolgáltatja”.

A Champs Élysées a legjobb esetben is olyan ízű, mintha kora nyáron sétálnánk a körúton, a gesztenyefák között besütő napfényben. Az italt mi magunk is könnyen elkészíthetjük, íme, a hozzávalók:

  • 5 cl Cognac
  • 2,2 cl citromlé
  • 1,5 cl egyszerű szirup
  • 7 ml. Chartreuse Green likőr
  • 2 csepp Angostura Bitters

Elkészítés

Adjuk az összes hozzávalót egy jéggel teli koktélmixerbe, és rázzuk 8-10 másodpercig erősen. Szűrjük át egy koktélpohárba, és díszítsük citromhéjjal.

Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy Chartreuse-alapú koktél legyen, érdemes hozzáadni tojásfehérjét, amely segít semlegesíteni a konyak tanninjait, és elnyelni a likőr némelyik szúrósabb különlegességét.

Ez is érdekelhet: Ez a tökéletes időpont egy párizsi utazáshoz