A párizsi Arc de Triomphe (Diadalív), Franciaország

Ez a tökéletes időpont egy párizsi utazáshoz

Olcsóbb repülőjegyek, kevesebb turista.

Arra a kérdésre, hogy mikor a legjobb Párizsba látogatni, Audrey Hepburn az 1963-as Sabrina című filmben tökéletes választ adott:

„Párizs mindig jó ötlet.”

Egy tavaszi séta a Jardin du Luxembourgban, egy nyári este a Canal Saint-Martin mentén, egy finom kávé valamelyik hely teraszán ősszel – mindez olyan mesésen hangzik, hogy egyetlen utazás nem fedheti le mindet.

De ha valaki szeretné kihasználni a legjobb hotel- és repülőjegy-ajánlatokat, akkor érdemes bizonyos időpontokat kihagynia, mást pedig kihasználnia.

A Condé Nast Traveler két vezető utazási szakértője néhány hasznos tippet osztott meg a legjobb időpontról, amikor Párizsba érdemes utazni.

Szerintük a legjobb, ha a nyári szezont keretező hónapokban, április-május elején, valamint szeptember-október elején megyünk.

„A napok még mindig melegek és balzsamosak, de a nyári csúcsidőszak tikkasztó hősége nélkül”

– mondja Camilla Davidson, a Red Savannah utazási vállalat franciaországi úti célért felelős vezetője.

Ilyenkor nagyobb eséllyel kerülhetjük el a tömeget is, amikor a gyerekekkel utazó családok közül sokan már visszatértek a munkahelyükre és az iskolába.

Nick Cunningham, a Scott Dunn utazásszervező vállalat európai úti célért felelős vezetője egyetért azzal, hogy a júniusi, júliusi és augusztusi hónapok elkerülése okos ötlet; a hőmérséklet egész Európában emelkedik, így a párizsi városi hőség és páratartalom is.

Cunningham kedvenc időszaka a szeptember a francia főváros meglátogatására, mivel akkor nincs szükség kabátra:

„Bár ez Párizs. Abban az esetben, ha mégis korán jön az ősz, minden ürügy jobb, mint a semmi, hogy divatos kabátot vegyél fel, és Párizs utcáit a saját kifutóddá tedd”.

A párizsi főszezon május végén kezdődik a Roland-Garros (French Open) versenyekkel, és egész nyáron át tart, egészen szeptember közepéig. Davidson hozzáteszi, sok párizsi lakos augusztusban megy el vakációra a tengerpartra vagy a hegyekbe, így sok kis butik és étterem bezár erre a hónapra.

Ez azt is jelenti, hogy augusztusban a szokásosnál is több turistát lehet látni, mivel a helyiek távol vannak, és nem biztos, hogy megtapasztalhatjuk azokat a párizsi bennfentes ajánlásokat.

Cunningham arra is rámutat, hogy érdemes fejben tartani a divatvilág naptárát is.

„Annak ellenére, hogy fantasztikus lehetőségek nyílnak az A-listás hírességek megpillantására, ha a divathetek idején látogat el, különösen a női ruhák esetében, lehetséges, hogy az év meglepőnek tűnő időszakában, ősszel és tavasszal mindenhol magasabb árakat fog látni.”

A párizsi divathetet február végén-március elején, illetve szeptember végén-október elején tartják.

Mikor a legolcsóbb Párizsba utazni?

Cunningham szerint általában a november közepétől december közepéig tartó időszakban a legolcsóbb a párizsi utazás, „az őrülten forgalmas nyári turistaszezon után, de még az ünnepi szezon előtt, amikor az újév előtti és utáni árak az egekbe szöknek”.

Ebben az időszakban elkerülhető az éves naptárban szereplő legtöbb nagy esemény, például a divathét, a francia nyílt bajnokság és hasonlók, így rengeteg hely van a szállodákban, és rövidebbek a sorok a főbb turisztikai látványosságoknál.

Mivel az idei olimpiát Franciaországban rendezik meg, a legolcsóbb időszak 2024-ben Párizsba utazni a nyár után, október -november körül, mondja Laura Lindsay, a Skyscanner keresőaggregátor és utazási iroda globális utazási trendekért felelős szakértője.

Ami 2025-öt illeti, a naptár eleje jó időpontnak tűnik a repülőjegyek lefoglalására.

Lindsay azt ajánlja, hogy ha olcsóbb repülőjegyet szeretnénk venni, játsszunk az útitervvel. A legmegfelelőbb repülőterekről induló és oda-vissza járatok a legkívánatosabbak, és a légitársaságok gyakran ennek megfelelően árazzák be őket.

„Néha olcsóbb, ha az egyik légitársasággal repülünk ki, és egy másikkal vissza. Azt is megnézhetjük, hogy egy repülőtérről repülünk-e be vagy ki, és egy másikról vagy egy másik repülőtérre vissza. Ez különösen praktikus olyan városok esetében, ahol több repülőtér van, mint például Párizs, London és New York. Egy kicsit játszani kell a járatkereséssel, de nagyszerű repülőjegy-ajánlatokat lehet találni.”

Nyitókép: Unsplash