10 étel, ami tényleg felveszi a harcot a narancsbőrrel
Sokan szenvednek a narancsbőrtől, mely kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Bizonyos élelmiszerekkel azonban felvehetjük a harcot ellene.
A cellulit, más néven adiposis edematosa, a bőr alatti zsírlerakódásokra utal, amelyek a kötőszövetnek nyomódnak. Az okok a következők lehetnek:
- hormonális változások
- kiegyensúlyozatlan étrend
- életmódbeli döntések
- életkor
- genetikai hajlam
Sonal Shahtáplálkozási szakértő szerint bizonyos étele valóban rendelkeznek cellulitcsökkentő fukncióval. Míg az olyan kiváltó okok, mint a méreganyagok, a környezetszennyezés, a mesterséges élelmiszerek, a feldolgozott élelmiszerek és a cukros italok bizonyítottan súlyosbítják a gödröcskék kialakulását, a cellulitot csökkentő élelmiszerek valóban képesek megelőzni azt.
Az alábbiakban a tíz legjobb cellulitcsökkentő ételt gyűjtöttük össze.
1: Narancs, citrom és grapefruit
Ezek az antioxidánsokkal teli gyümölcsök gazdagok a szabadgyököket elpusztító C-vitaminban, amely fokozza a kollagéntermelést. A kollagénből készül a bőr, az inak, a szalagok és az erek kötőszövete, így fontos szerepet játszik abban, hogy a bőr sima maradjon. A citrom arra is nagyszerű, hogy kiöblítse a májból a cellulitot okozó méreganyagokat.
A grapefruit is szintén antioxidánsokban, például likopinban gazdag, amely nemcsak a vérkeringést javítja és idővel kiegyenlíti a cellulitot, hanem a cellulitisz kialakulásához vezető sejtek egyensúlyhiányát is korrigálja.
2. Paprika
A paprika minden zöldség közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. Már egyetlen paprika másfélszeresét biztosítja a C-vitamin ajánlott tápanyagbeviteli értékének. A maximális hatás érdekében fogyasszuk nyersen, és váltogassuk a különböző színű típusokat.
3. Lazac és tonhal
A lazac és a tonhal gazdag forrása az esszenciális omega-3 zsírsavaknak. Ezek az egészséges zsírok javítják a szervezeted sejtmembránjainak folyékonyságát és stabilitását, így azok nem bomlanak le és nem válnak pattanásossá.
Arra is van bizonyíték, hogy a cellulitisz által érintett szövetekben alacsony fokú gyulladás van, amit az omega-3-ban gazdag halak orvosolhatnak. Már heti két-három adag is megteszi a hatását. A gazdagabb zsírforrás érdekében válasszuk a vadon élő halakat a tenyésztettekkel szemben, és inkább pároljuk, mint süssük, hogy megőrizzük ezeknek a cellulitcsökkentő ételeknek az előnyeit.
4. Lenmag
A lenmag az omega-3-ak egyik legjobb vegetáriánus forrása, ráadásul mivel a lenmag lignánokat tartalmaz, egyfajta fitoösztrogént, amely bizonyítottan kiegyensúlyozza az ösztrogénszintet, kettős védelmet nyújt a cellulit ellen; a Clin Interv Aging kutatása szerint az ösztrogén szerepet játszik a cellulit kialakulásában.
Adjunk egy evőkanál őrölt lenmagot turmixokhoz, levesekhez és salátákhoz. Tároljuk őket a hűtőben, légmentesen záródó edényben akár egy évig is, hogy megóvjuk a finom olajokat, amelyeket a hő, a fény és az oxigén károsíthat.
5. Matcha tea
A matcha egyfajta zöld tea, amely gazdag antioxidánsokban, úgynevezett katechinekben, amelyeket cellulitcsökkentő és zsírsimító előnyeik miatt emlegetnek. Egyes tanulmányok szerint egy csésze matcha akár 137-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea.
6. Kamilla tea
Ha a narancsbőr legyőzéséről van szó, akkor a stressz ellen is érdemes tenni valamit. A nagy stresszben való élet hosszú távú hatásai közé tartozik az adrenalin és a kortizol nevű stresszhormon megnövekedett szintje, ami egy 2000-ben, a Journal of European Academy of Dermatology című szaklapban megjelent tanulmány szerint növeli a narancsbőr megjelenését.
Ráadásul az Obesity című folyóiratban tavaly közzétett kutatás összefüggést talált a stressz és az inzulinrezisztencia között, ami elősegítheti a zsírnövekedést.
7. Cayenne bors és chili
A chili és más csípős paprikák belső falában található kapszaicin beindítja a szervezet anyagcseréjét, és tisztítja a gyulladást a gyomor- és bélrendszerben, így segíti a tápanyagok feldolgozását.
Használjuk a só helyett, amely a cellulitiszhelyzetet súlyosbíthatja a sejtek vízvisszatartásának elősegítésével és a puffadás csökkentésével.
8. Brokkoli
Tele van C-vitaminnal, amely fokozza a kollagéntermelést, emellett olyan növényi tápanyagokban gazdag, mint az anyagcserét serkentő szulforafán és az indol-3-karbinol, amely a vizsgálatok szerint segít az ösztrogén melléktermékek vizelettel történő kiszűrésében.
A nyers brokkoli a szakértők szerint háromszor annyi szulforafánt tartalmaz, mint a főtt, így előbbi formában érdemes fogyasztani. Ha nem bírjuk nyersen megemészteni, megfőzés helyett inkább pároljuk meg.
9. Leveles zöldek (kelkáposzta és spenót)
A kelkáposzta és a spenót is magas C-vitamin-tartalmú és kalóriaszegény zöldségek lehetnek – tehát remekül alkalmasak a nem kívánt zsírnövekedés megelőzésére –, de egy másik ok, hogy az ásványi anyag magnézium, utóbbi pedig segít fiatalosan tartani a bőrt, és jót tesz az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, hogy az anyagcsere a zsírégetés érdekében feltöltve maradjon.
10. Avokádó
Magas benne a jó zsírok és rostok tartalma, utóbbi pedig kulcsszerepet játszik abban, hogy a szervezet kiürítse a cellulitképző méreganyagokat és egyensúlyba hozza a glükózszintet.
Nyitókép: Shutterstock