Hasát kezével keretező nő

Egy bizonyos étel rágcsálása javítja a bélrendszer egészségét

A londoni King's College kutatócsoportja az egész és őrölt mandula hatását vizsgálta a bélmikrobák összetételével kapcsolatban.

A bélmikrobiom a bélben élő több ezer mikroorganizmusból áll. Ezek létfontosságú szerepet játszanak a tápanyagok emésztésében, és pozitív vagy negatív hatással lehetnek az egészségünkre, beleértve az emésztő- és immunrendszerünket is.

Annak mechanizmusait, hogyan hat a bélmikrobiom az emberi egészségre, még vizsgálják, de bizonyítékok utalnak arra, hogy bizonyos típusú élelmiszerek fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a bélrendszerünkben lévő baktériumtípusokat, illetve azt, hogy mit csinálnak a bélrendszerünkben.

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban nemrég megjelent tanulmány kutatói 87 egészséges felnőttet toboroztak, akik már eleve kevesebbet ettek az ajánlott élelmi rostmennyiségnél, és akik tipikusan egészségtelen nassolnivalókat (pl. csokoládét, chipseket) fogyasztottak.

A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport napi 56 g egész mandulára, a másik csoport napi 56 g őrölt mandulára cserélte le a nassolnivalóit, a kontrollcsoport pedig energiában megegyező muffint evett. A kísérlet négy hétig tartott.

„A bél mikrobióta részben a rövid szénláncú zsírsavak, például a butirát termelésén keresztül befolyásolja az emberi egészséget. Ezek a molekulák üzemanyagforrásként szolgálnak a vastagbélben lévő sejtek számára, szabályozzák más tápanyagok felszívódását a bélben, és segítenek az immunrendszer egyensúlyában”

– mondta el Kevin Whelan professzor, a tanulmány vezető szerzője, a táplálkozástudományi tanszék vezetője a Medical Xpressnek.

A kutatók megállapították, hogy a mandulafogyasztók körében a butirát szintje jelentősen magasabb volt a muffint fogyasztókhoz képest. A butirát egy rövid szénláncú zsírsav, amely a vastagbelet bélelő sejtek fő üzemanyagforrása. Ha ezek a sejtek hatékonyan működnek, akkor ideális feltételeket biztosítanak a bélmikrobák számára a virágzáshoz, hogy a bélfal erős legyen, és ne legyen lyukas vagy gyulladt, valamint ahhoz, hogy a tápanyagok felszívódjanak.

A bél tranzitidőben – abban az időben, amíg a táplálék végig halad a bélben – nem volt jelentős különbség, azonban a teljes mandulát fogyasztókra heti plusz 1,5 bélmozgás volt jellemző a többi csoporthoz képest. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a mandulafogyasztás a székrekedésben szenvedőknek is előnyös lehet.

A tesztek kimutatták, hogy az egész és őrölt mandula fogyasztása javította az emberek étrendjét, magasabb volt az egyszeresen telített zsírsavak, rostok, kálium és más fontos tápanyagok bevitele a kontrollcsoporthoz képest.

Whelan professzor hozzátette, úgy gondolják, hogy ezek az eredmények arra utalnak, hogy a mandulafogyasztás olyan módon kedvezhet a baktériumok anyagcseréjének, amely hatással lehet az emberi egészségre.

Nyitókép: Shutterstock