Erjesztett kombucha tea közelről

A böjtöléshez hasonló előnyöket válthat ki egy ital

A kombucha az egyik legnépszerűbb, alacsony alkoholtartalmú ital, amely probiotikumokkal látja el a bélrendszert.

Az erjesztett kombucha tea élesztőgombákban és „egészségjavító” bélbaktériumokban, például tejsavmikrobákban úszik, amelyeket a vizsgálatok az egereken végzett zsírfeldolgozás javulásához kapcsoltak.

Az azonban máig nem ismert, hogy a kombucha képes-e annyi mikroflórát szállítani, hogy jelentős mértékben megváltoztassa az emberi mikrobiom összetételét.

Egy új, kerekesférgeken végzett tanulmány bizonyítékot talált azzal kapcsolatban, hogy a kombucha teával társított mikrobák robusztusan kolonizálhatják az állatok bélrendszerét.

A University of North Carolina Chapel Hillkutatói szerint azok a más étrend helyett ezekkel a mikrobákkal etetett férgek újrahuzalozott zsíranyagcserét, konkrétan a zsírraktárak jelentős csökkenését mutatták.

A férgek genetikai aktivitásának további elemzése arra utal, hogy ennek a nem a tápanyagok csökkent felszívódása volt az oka, hanem a hatás a férgek bélrendszerében termelődő zsírbontó fehérjék növekedésének köszönhető.

A kutatók szerint az ilyen hatások tükrözik a böjt előnyeit az embereknél.

Poh\u00e1rba \u00fcvegb\u0151l kombucha te\u00e1t \u00f6nt\u0151 k\u00e9z

Fotó: Unsplash

„Ez a vizsgálat kulcsfontosságú alapokat teremt a kombucha tea állítólagos egészségügyi előnyeinek hátterében álló molekuláris mechanizmusok feltárásához egy genetikailag követhető állatmodell segítségével”

– fogalmazott Rachel DuMez-Kornegay végzs molekuláris biológus hallgató és csapata.

Az elmúlt években az élő baktériumokat tartalmazó probiotikumok és a bélmikrobiomot tápláló prebiotikus étrend-kiegészítők forgalma ugrásszerűen megnőtt, mivel a felmerülő bizonyítékok bizonyos mikrobákat jobb egészségügyi eredményekhez kötnek.

A bélrendszerrel kapcsolatban azonban a tudósok még csak a felszínt kapargatják, fontos kérdés még többek között, hogyan kerülnek a mikrobák a bélbe, mi változtatja meg a mikrobiom összetételét, és hogyan lehet azt manipulálni. Bár egyes kutatások szerint a probiotikumok javíthatják az immunrendszer egészségét vagy a gyomor-bélrendszeri rendellenességeket, az eddigi eredmények vegyesek.

A kombuchával kapcsolatban néhány kisebb tanulmány megállapította, hogy az jótékony hatással lehet a nyugati típusú étrendet fogyasztók bélrendszerének egészségére. De mivel szinte az összes eddigi kutatást állatokon végezték, az eredmények ellentmondásosak lehetnek.

Ráadásul nem ugyanúgy készítik az összes kombuchát, hanem a mikrobiális indítóanyagok különböző összetételével. Ha az italt nem tartják megfelelő hőmérsékleten, ezek a jótékony összetevők könnyen elpusztulhatnak még fogyasztás előtt.

Eddig nagyon kevés humán klinikai vizsgálatban vizsgálták a kombucha bélrendszer egészségére gyakorolt hatását. 2023-ban egy tucatnyi résztvevővel végzett kísérleti klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kombucha és a szénhidrátban gazdag ételek kombinációja négy hét után csökkentette az éhgyomri vércukorszintet a placebóhoz képest. Az eredmények arra utalnak, hogy az ital cukorbetegség-ellenes hatással bírhat, de ezt még nagyobb kohorszok körében kell megerősíteni.

Egy másik, általánosabb klinikai vizsgálat megállapította, hogy az erjesztett élelmiszerekben, köztük a kombuchában gazdag étrend növelheti a mikrobiom sokféleségét és csökkentheti a gyulladásos markerek számát.

A további klinikai vizsgálatokig az olyan állatmodellek, mint a C. elegans, lehetővé teszik a tudósok számára, hogy feltárják a kombucha állítólagos előnyei mögött rejlő lehetséges mechanizmusokat. A férgek genomja könnyen hozzáférhető és elemezhető, így azokon jól lehet tanulmányozni, milyen bélfehérjék szabályozódnak fel a kombucha-hoz kapcsolódó mikrobák fogyasztását követően.

Ezek a kutatások máris váratlan eredményekkel szolgáltak, a Chapel Hill-i kutatók meglepődve tapasztalták, hogy azoknál az állatoknál, melyek a kombucha teában található probiotikus mikrobákból álló étrendet fogyasztották, csökkent a zsírfelhalmozódás.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kombucha teában található mikrobák még elegendő tápanyag jelenlétében is böjt-szerű állapotot váltanak ki a gazdaszervezetben.”

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock