Fekete angus marhahús steak fűszerekkel, fekete háttéren

Így segíti a vörös hús visszaszorítása a bélrendszer egészségét

Ennek a fehérjének a szívre gyakorolt hatása valójában a bélben kezdődhet.


Ha megpróbálunk szívbarát étrendet követni, akkor nagy valószínűséggel már csökkentettük a vörös hús fogyasztását. Az American Heart Association szerint a vörös húsok, mint a marha-, sertés-, bárány- és vadhús, gyakran több telített zsírt tartalmaznak, mint a csirke vagy a hal.

Mivel a túl sok telített zsír magasabb koleszterinszinthez és a szívbetegségek nagyobb kockázatához vezethet, a szakértők azt javasolják, hogy a szívünk védelme érdekében hagyjunk fel a steak és a szalonna fogyasztásával, de a vörös húsok egészségre gyakorolt hatása ennél egy kicsit bonyolultabb lehet.

Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a vörös hús és a szívbetegségek magasabb kockázata közötti kapcsolat a bél mikrobiomból eredhet, számol be róla az EatingWell. Általában az emésztőrendszer metabolitoknak nevezett vegyi anyagokat termel, miután megemésztette az éppen elfogyasztott ételt. Bár ezek a keletkező vegyi anyagok nem mindig előnytelenek, bizonyos metabolitok a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe, és a vörös húsok általában e káros metabolitok beáramlását eredményezik.

„A vöröshús-fogyasztás és az egészség középpontjában eddig leginkább a táplálékkal bevitt telített zsírok és a vér koleszterinszintje állt. Eredményeink alapján az újszerű beavatkozások hasznosak lehetnek a vörös hús és a bélmikrobiom közötti kölcsönhatások megcélzására, hogy segítsenek megtalálni a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének módjait”

– mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Meng Wang a sajtóközleményben.

A kutatók a Cardiovascular Health Study-ban részt vevő közel 4000 ember étkezési gyakorisági kérdőíveit, vérvizsgálatokat és demográfiai adatokat tekintették át. A résztvevők átlagosan körülbelül 73 évesek voltak. A kutatócsoport összehasonlította a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a résztvevők között az alapján, hogy milyen fehérjeforrásokat fogyasztottak a legtöbbet, és azt találták, hogy a több húsfogyasztás, különösen a vörös hús és a feldolgozott hús, 22%-kal magasabb kockázattal járt körülbelül minden napi 1,1 adaggal.

A tanulmány megállapította, hogy a megnövekedett kockázat 10%-a a bélmikrobiom vörös húsra adott reakciójával magyarázható. A kutatók azt a következtetést is levonták, hogy a vércukorszint is összefüggést mutathat a vörös hús fogyasztása és a szívbetegségek megnövekedett kockázata között.

„Kutatási erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük az L-karnitin és a vörös húsban található más anyagok, például a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésbe hozott hem vas lehetséges egészségügyi hatásait, ahelyett, hogy csak a telített zsírra koncentrálnánk”

– mondta Wang.

Mindeközben a tanulmány nem talált kapcsolatot a szívbetegségek kockázata és a baromfi, hal vagy tojás fogyasztása között, így ha inkább grillezett csirkét vagy sült lazacot fogyasztunk vacsorára, lehet, hogy szívünknek teszünk szívességet.

Ezeket az eredményeket még további kutatásoknak kell megerősíteniük, de a European Heart Journalban korábban közzétett kutatást bővítik, amely megállapította, hogy a trimetilamin-N-oxid (TMAO), a szívbetegségek kockázatával összefüggésbe hozott metabolit, az emésztőrendszerben a vörös húsok feldolgozása után jelenik meg.

A jó hír az, hogy a több növényi alapú étel, és különösen a több növényi alapú fehérje fogyasztása jót tehet a szívnek és a bélrendszernek. A Journal of the American Heart Association 2021-ben megjelent tanulmánya szerint a növényközpontú étrend 61%-kal csökkentheti a szívbetegség kockázatát, míg egy 2022-es tanulmány szerint a flexitariánus étrend elősegítette a résztvevőknél a bélbaktériumok legszélesebb változatosságát.

Nyitókép: Shutterstock