Egészséges ételek

7 táplálékforrás, ami segít, ha az epédet kímélnéd

Az epehólyag egy kicsi, körte alakú szerv, amely közvetlenül a máj alatt helyezkedik el. Az epében található epesók segítik a koleszterin, zsír és vitaminok oldását és felszívódását. Azonban, ha ez a szervünk nem működik megfelelően, az gyötrő tünetekkel járhat. Összegyűjtöttünk 7 ételt, amit akkor is fogyaszthatsz, ha epeproblémáktól szenvedsz.


A Medical News Today lapja szerint azoknál az embereknél, akik egészséges étrendet követnek, sokkal kisebb az epemegbetegedések kockázata. Ha tisztában vagy vele, hogy milyen ételeket fogyaszthatsz és melyeket érdemes elkerülnöd, akkor nagyobb eséllyel őrzöd meg epéd egészségét, elkerülve az epekövet, vagy más epehólyag gondokat.

Az egészséges epehólyaghoz nincs speciális étrend, de néhány irányelv betartása segíthet az epehólyag épségének megőrzésében. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyek segíthetnek az epe megfelelő működésében.

Az epehólyag-diéta célja, hogy csökkentse az epehólyagra gyakorolt stresszt, akár az emésztés megkönnyítésével, akár az epehólyag támogatásával. Egy 2015-ös tanulmány 114 nőnél vizsgálta az étkezési szokásokat és az epekő kialakulásának kockázatát. Ehhez a tanulmányhoz a kutatók nagyjából kétféle étrendet írtak le:

  1. Egészséges étrend: Friss gyümölcsök és zöldségek, gyümölcslé, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, fűszerek és hüvelyesek magas bevitele.
  2. Egészségtelen étrend: Feldolgozott hús, üdítőitalok, finomított gabonafélék, vörös hús, magas zsírtartalmú tejtermékek, cukor, tea, szilárd zsír, sült burgonya, nasik, tojás, só, ecetes ételek és savanyú káposzta fogyasztása.
Azoknál az embereknél, akik egészséges étrendet követtek, kisebb eséllyel alakultak ki epeproblémák. Íme néhány tipp, amivel megőrizheted epéd egészségét.

Növényi alapú ételek

Az egészséges táplálkozás sokféle tápanyagot biztosít. Egy magas növényi táplálékot tartalmazó étrend biztosítja a szervezetnek az egészség megőrzéséhez szükséges anyagokat. Továbbá a növényi alapú élelmiszerek jó forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és az antioxidánsoknak, melyek megelőzik az epebetegségek kialakulását.

Sovány fehérje alapú ételek

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen alappillére a fehérje. Azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű fehérjét viszünk be szervezetünkbe. A vörös húsok és a tejtermékek jó fehérjeforrások, de magas zsírtartalmúak is lehetnek, a magas zsírbevitel pedig megterhelheti az epehólyagot. Azt javasoljuk, válassz alacsony zsírtartalmú, fehérjében gazdag élelmiszereket, például:

  • baromfi
  • hal
  • zsírszegény tejtermékek
  • diófélék, magvak
  • szójatermékek
  • hüvelyesek
  • növényi tejtermékek

Rostban gazdag ételek

A rostok támogatják az emésztés egészségét, és védelmet nyújthatnak az epehólyag számára azáltal, hogy fokozzák a táplálék mozgását a bélben, és csökkentik a másodlagos epesavak termelését. Egy 2014-es kutatás során azt állapították meg, hogy azok, akik rostban gazdag étrendet követtek, kevesebb epehólyag-homokot halmoztak fel, ami csökkentette az epebetegség kialakulásának kockázatát.

Rostforrások:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • hüvelyesek
  • diófélék, magvak
  • teljes kiőrlésű gabonák

Egészséges zsírok

A telítetlen zsírok, mint például az omega-3, segíthetnek megvédeni az epehólyagot.

Jó zsírforrások:

  • hidegvízi halak
  • diófélék
  • halból, vagy lenmagból származó olajok

Kávé

A mérsékelt - és itt nagyon fontos kiemelni, hogy a mérsékelt szón van a hangsúly - kávéfogyasztás segíthet megvédeni az epehólyag működését. A kávéban megtalálható különféle anyagok ugyanis segíthetik az epe működését, különösen a vegyi összetételének egyensúlyát. Ezen kívül serkenti az epe és a bélműködést is.

Kalcium

A megfelelő kalciumbevitel elengedhetetlen a megfelelő epeműködésért.

Kalciumforrás:

  • sötét leveles zöldségek: brokkoli, kelkáposzta
  • joghurt, sajt, tej, mandulatej
  • szardínia
  • narancslé
Fontos a zsírszegény, vagy zsírmentes tejtermékek kiválasztása.

C-vitamin, magnézium, folsav

A C-vitamin, a magnézium és a folsav segíthet megelőzni az epebetegségeket. A friss gyümölcsök és zöldségek jó forrásai ezeknek a tápanyagoknak.

C-vitamin források:

  • piros és zöldpaprika
  • citrusfélék
  • kivi
  • brokkoli
  • eper
  • paradicsom
Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket.

Magnézium források:

  • burgonya
  • avokádó
  • rizs
  • joghurt
  • banán
  • mandula
  • kesudió
  • mogyoróvaj
  • spenót
Folsav források:
  • marhamáj
  • spenót
  • spárga
Ezeket a tápanyagokat étrend-kiegészítőkkel is bevihetjük szervezetünkbe, de a legegészségesebb módja, ha szervezetünket a megfelelő étrenddel támogatjuk.

Nyitókép: Shutterstock