Avokádó rózsaszín háttér előtt

10 étel, amely segít a B6-vitamin bevitelében

Említeni sem kell, mennyire fontos a kiegyensúlyozott étrend, ha minden tápanyagot megfelelő mennyiségben szeretnénk bejuttatni a szervezetünkbe megkap, hogy az a lehető legjobban működjön. Érdemes arra is odafigyelni, hogy kellő mértékkel tankoljunk fel a különböző vitaminokból. Alábbi cikkünkben a B6-vitamin fontosságát és az azt tartalmazó ételeket mutatjuk be.

A B6-vitamin, más néven piridoxin, fontos szerepet játszik általános egészségünk megőrzésében, beleértve a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserét. A kutatások kimutatták, hogy szerepet játszik a szív egészségében, a kognitív működésben, serkenti a vércukortermelést, valamint a PMS és a menstruáció tüneteit is csökkenti.

A 19 és 50 év közötti férfiak és nők számára ajánlott B6-vitamin napi 1,3 mg, míg a várandós és szoptató nőknek valamivel többre, 1,9-2 mg-ra van szükségük – mondta el Wendy Bazilian, dietikus a Byrdie-nek.

Bár néhányunknak szüksége lehet B6-vitamin-kiegészítők szedésére, a legtöbb embernek elegendő az élelmiszerekben megtalálható mennyiség. De melyek ezek az ételek?

Pulyka

Már egy adag (5,5-8,5 gramm) pulyka tartalmazza a napi B6-szükséglet közel felét, valamint cinket és szelén is található benne.

Lazac

„Gyakran javasolt a tenger gyümölcseinek beiktatása az étrendbe, annak számos egészségügyi előnye miatt, a lazac B6 mennyisége egyértelműen ezek közé tartozik"

– mondja Maggie Michalczyk dietetikus, hozzátéve, hogy a lazac az egyik legjobb B6 táplálékforrás. Egy 8-9 dekányi adag lazacban körülbelül 6 mg, azaz a B6-vitamin napi mennyiségének 35 százaléka van.

Természetesen a lazacban számos egészségügyi előnye van, beleértve az omega-3 zsírsavakat, a fehérjét, a D-vitamint, a káliumot és a szelént. Michalczyk azt javasolja, hogy hetente kétszer fogyasszunk lazacot.

Csicseriborsó

Vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott a csicseriborsó, mivel kiváló B6-vitaminforrás, ráadásul sokféleképpen fogyaszthatjuk, például levesekhez, salátákhoz vagy hummuszt is készíthetünk belőle, de jó opció lehet a csicseriborsó tészta, mely ráadásul több fehérjét és rostot tartalmaz, mint a hagyományos tészta.

Avokádó 

Az avokádó egy másik nagyszerű növényi eredetű B6-forrás, 14 deka avokádó a napi ajánlott B6-mennyiség 20 százalékát tartalmazza. Emellett egészséges zsírokat, rostokat valamint sok más vitamint és ásványi anyagot, például E-vitamint, C-vitamint és káliumot is tartalmaz – mondja Michalczy.

Sárgarépa

Számos tápanyag kiváló forrása, beleértve az A-vitamint és a B6-vitamint.

Tonhal

Már egy 8-9 dekás adag 0,9 mg B6-vitamint biztosít, amely a szükséges napi bevitel több mint 50 százaléka. A tonhal emellett jó fehérjeforrás, azonban Bazilian óva int minket attól, hogy túlzásba vigyük a tonhalfogyasztást, mivel meglehetősen magas a higanytartalma.

Banán

Már egy közepes banán elfogyasztásával körülbelül 0,4 mg-ot, azaz a B6 napi értékének 25-át bevittük szervezetünkbe, ráadásul a banán kiváló káliumforrás is.

Túró

A túró jó B6-vitaminforrás, napi értékének körülbelül 12 százalékát tartalmazza egy adag (3 dkg), valamint jó fehérjeforrás.

Krumpli

Tápanyagdús, meglehetősen olcsó, fokozza a zsírégetést és segíti a jóllakottság érzését is, ráadásul sokféleképpen fogyasztható.

Darált marhahús

Fehérjét, vasat és egyéb tápanyagokat biztosít, beleértve a B6-vitamint, melyből egy adag (9-10- dkg) körülbelül 0,3 mg-ot, vagyis az ajánlott napi érték 18 százalékot tartalmaz.

Nyitókép: Unsplash / Thought Catalog