egy A-vitamin kártyát tartó kéz

Hat tipp, hogyan vehetjük észre az A-vitamin hiányát

Az A-vitamin rengeteg funkcióért felel az emberi szervezetben. Ha nem kapunk eleget belőle, akkor annak súlyos kihatásai lehetnek a szervezetünkre. Cikkünkben olyan intő jeleke szeretnénk felhívni a figyelmet, amikkel a szervezetünk figyelmeztet, hogy pótoljuk a vitamint.Ez a vitamin javítja a látásukat és immunrendszerünket de hatással van a szív-, tüdő-, vese- valamit az agy működésére is. Szerencsénkre rengeteg forrásból tudjuk bevinni a szervezetünkbe: megtalálható a lazacban, tejben, sajtban, tojássárgájában, marhamájban, brokkoliban és tökben, de még a sárgabarackban is fellelhető.

Ideálisan egy felnőtt nőnek napi 700 mikrogrammot kell belőle elfogyasztania. Férfiak esetében ez a mennyiség nagyjából 900 mikrogramm. Dietetikusok szerint felesleges külön étrendkiegészítőként szedni, hiszen az ajánlott mennyiséget normális forrásokból is meg lehet szerezni. Azonban ha attól tartanánk, hogy mégis kevés van belőle a szervezetünkben, akkor ezeket a tüneteket érdemes figyelni.

1.   Szemszárazság

close-up photo of persons eye


Fotó: Amanda Dalbjörn/Unsplash

Ez lehet az egyik első jel. Látószervünket könnyréteg borítja, ami nedvesen és tisztán is tartja azt. Ha kevés A-vitamin van a szervezetünkben, akkor ez a réteg meggyengül, és száraznak érezhetjük a szaruhártyánkat.

2.   Éjszakai vakság

Ez az anyag fontos szerepet tölt be azon képességünknél, hogy látásunk alkalmazkodjon az éjszakai sötéthez. Ha kevés van a szervezetünkben, akkor nem tudunk hozzászokni a sötétséghez – tudhattuk meg a BYRDIE cikkéből.

3.   Lassú sebgyógyulás

Segít abban is, hogy a szervezetünk regenerálja magát, valamint a gyulladást is igyekszik megakadályozni. Elegendő A-vitamin nélkül nem lehet gördülékenyen gyógyulni, sérüléseink sokkal lassabban forrnak össze.

4.   Mellkas-, torok- és légúti fertőzések számának növekedése

Amennyiben ilyen tüneteket észlelünk, akkor ne nyúljunk azonnal a kiegészítőkhöz. Orvosi vélemény szükséges ennek a megállapításához, és a túlzott bevitel is súlyos körülményekkel járhat. Forduljunk orvoshoz ilyen problémákkal!

5.   Száraz bőr

woman wearing black scoop neck top


Fotó: Angélica Echeverry/Unsplash

Természetesen nem ez lehet az egyetlen ok, de előfordulhat. Kutatások bebizonyították, hogy ez a fajta vitamin rengeteg pozitív hatással van a bőrre. Az elegendő mennyiség segít új bőrsejtek létrehozásában, csökkenti a gyulladást és megakadályozza a kiszáradást is.

6.   Termékenységi problémák

Tudjuk, hogy számos termékenységi tényezőben szerepet játszik, azonban még nem teljesen bizonyított, hogy hiánya meddőséget okoz-e. Állatokon végzett kísérletek szerint azonban érdemes szakemberhez fordulni, ha ilyen panaszaink támadnak.


Nyitókép: www.flickr.com