Gyógyszer

Angliában jóváhagyták a koronavírus elleni tabletta használatát

Csütörtökön Nagy-Britannia a világon elsőként jóváhagyta az amerikai fejlesztésű COVID-19 elleni tablettát a járvány elleni küzdelem fokozása érdekében.

Az amerikai Merck (MRK.N) és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett, potenciálisan változásokat hozó COVID-19 vírusellenes tabletta bevételét a brit Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzötteknek javasolja, akiknél legalább egy rizikófaktort megállapítottak, amely súlyos betegségek, például elhízás, időskori cukorbetegség és szívbetegségek kialakulását okozhatja.

A molnupiravirt a pozitív COVID-19 tesztet követően a lehető leghamarabb, illetve a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül érdemes beadni az MHRA közlése szerint.

A döntéssel az Egyesült Királyság az első országgá vált, ahol házilag szedhető, Covid-19 ellen antivirális gyógyszert engedélyeztek. Az amerikai tanácsadók ebben a hónapban összeülnek, hogy szavazzanak a molnupiravir engedélyezéséről, írja a Reuters.

A világszerte több mint 5,2 millió ember halálát okozó világjárvány leküzdésére irányuló kezelések eddig elsősorban a vakcinákra összpontosítottak. Egyéb lehetőségek, köztük az infúzióban adott vírusellenes remdesivir és a generikus szteroid dexametazon általában csak a beteg kórházi kezelését követően adhatók.

A molnupiravir hatásmechanizmusát nagy figyelemmel kísérték, mivel a múlt havi adatok azt mutatták, hogy felére csökkentheti a halálozás, valamint a kórházba kerülés esélyét azok esetében, akiknél a legnagyobb a kockázata a súlyos COVID-19 kialakulásának, ha a betegség korai szakaszában adják be azt.

A molnupiravir célja, hogy hibákat vigyen be a COVID-19-et okozó koronavírus genetikai kódjába. A gyógyszert naponta kétszer, öt napon át kell szedni.

Stephen Powis professzor, az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) igazgatója elmondta, hogy a gyógyszert azoknak a betegeknek adják be, akiknél nagyobb a szövődmények kockázata, mivel Nagy-Britanniában a valaha volt egyik legnagyobb kihívást jelentő tél közeledik. A molnupiravir szélesebb körű bevezetésére kerül sor, ha klinikailag és költséghatékonyan csökkenti a kórházi kezelések és a halálozások számát – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság 480 ezer dózist rendelt a molnupiravir gyógyszerekből, melyek az év végéig érkeznek meg.

Nagy-Britanniában napi 40 000 koronavírusos beteget regisztrálnak a legutóbbi hétnapos átlag szerint. Ez a fele az ötször több lakossal bíró Egyesült Államok napi nagyjából 74 000 koronavirusos betegéhez képest, mely kiváltotta a kormány azon döntésének kritikáját, hogy felhagy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások többségével.