halloweeni édességek

Ennyi halloweeni cukorkát ehetünk anélkül, hogy bajunk esne tőle

Jóból is megárt a sok, mint tudjuk, de mennyi is az annyi pontosan?

A halloween cukorkák olyan falatnyi méretűek, hogy nehéz csak néhány szemet enni beőlük. Bár mindannyian tudjuk, hogy a túl sok cukor fogyasztása egészségtelen, az ünnepi édességekből feltankolni messze nem a legkárosabb dolog.

„Halloween nem az a nap, amikor megszámoljuk, hány gramm cukrot fogyasztottunk, Kevésbé aggaszt az év egyetlen napja, vagy egy olyan ünnep démonizálása, amikor tudjuk, hogy valószínűleg túllépjük a hozzáadott cukorra vonatkozó napi ajánlott mértéket"

– idézi a Huffington PostWhitney Linsenmeyert, az Egyesült Államokban található Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivőjét.

A legnagyobb probléma az, hogy az amerikaiak egész évben túl sok hozzáadott cukrot fogyasztanak. Az emberek naponta átlagosan 22 teáskanál cukrot fogyasztanak, ami 350 plusz kalóriának felel meg, teszi hozzá. Az American Heart Association nem ajánl többet napi 9 teáskanálnál a férfiaknak és 6 teáskanálnál a nőknek.

Ekkora mrtákű cukorbevitel növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a fogszuvasodás kockázatát, tehát hatalmas mennyiségben a cukor valójában mérgező. Bár a cukormérgezés miatt nem kell feltétlenül aggódnunk, íme a tények arról, hogy miért vágyunk a halloweeni édességre, és hogy mennyit együnk belőle maximum.

Az emberek genetikailag arra vannak behuzalozva, hogy sóvárogjanak a cukor és a zsír után, mondja Linsenmeyer. A sóvárgás évezredekre nyúlik vissza, amikor is alig volt olyan élelmiszer, amely tartalmazta ezeket az alapvetően szükséges energiadús tápanyagokat biztosítotó összetevőket. Túlélési módban működve, az agy jelezte a szervezetnek, hogy a lehető legtöbbet egyen, amikor rendelkezésre áll ezekből az összetevőkből. Mára ez a sóvárgás megmaradt annak ellenére, hogy az említett tápanyagok széles körben elérhetőek.

A kutatások szerint a cukor függőséget okozhat, aktiválhatja az agy öröm- és jutalmazási rendszerét, és megzavarhatja az éhséget szabályozó jeleket, melynek következménye a túlevés.

Linsenmeyer elmondása szerint a halloweeni finomságok utáni vágyódás pszichoszociális és nosztalgikus eredetű is. Az üzletek halloweeni termékeket kínáló részlegét böngészve ünnepi hangulatba kerületünk, és eszünkbe juttatja a különböző gyerekkori emlékeinket, szokásokat, na, meg az édességeket, amiket ilyenkor fogyasztottunk.

Mi történik, ha túl sok halloweeni édességet eszünk? Nyilván ilyenkor felborul a mértéktartás, és valamivel többet eszünk az édességekből a kelleténél, de van egy pont, amit túllépve akár halálos is lehet ez a mérték.

Az Amerikai Kémikusok Társasága által készített, Mennyi cukorka ölne meg? című 2016-os YouTube-videóból kiderült, hogy a halálos adag 262 darab kis méretű halloweeni csoki (kb. 9 grammosak egyenként) vagy 1627 darab (1,5 grammos) cukorka lenne egyszerre elfogyasztva. Elég émelyítő már csak a gondolata is ennek, de megnyugtató, hogy elég nagy számról van szó, melyet valószínűleg a legtöbbünk képtelen lenne megenni egy ültő helyében. Ha pedig mégis, még így sem biztos a vég, nagyobb valószínűséggel kapnánk hiperglikémiát, amikor a vércukorszint megemelkedik, vagy hányni kezdenének – jegyzi meg Hans Plugge, az Amerikai Kémikusok Társaságának elnöke.

A videó lényege nem annyira az, hogy megmutassa, hogy az édesség ölni tud, hanem, hogy felhívja az emberek figyelmét a vegyi anyag veszély- és kockázatértékelésére"

– mondta Plugge.