Zöld matcha tea egy tálban, mellette matcha por

Nem mindegy, mikor iszod a matcha teát

Megvan, mikor a legelőnyösebb a matcha tea ivása.


A legjobb időpont a Matcha zöld tea fogyasztására reggel 8 és 12 óra közötti vagy a kora délutáni órák. Ennek az az oka, hogy ez a legjobb időpont, amikor a szervezet emésztőrendszere a legjobban tudja a tápanyagokat metabolizálni.

A Matcha zöld tea azonnali energiabombaként hat a fent említett időpontban. A zöld tea jól ismert méregtelenítő tulajdonságairól, ezért a legjobb, ha azt reggel, a nap első étkezése előtt isszuk. Ez segít kiöblíteni a méreganyagokat az emésztőrendszeréből, és lendületet ad a nap hátralévő részére.

A zöld matcha tea ebédidőben vagy délután is iható, de jobb, ha nem 14 óra után, mert az befolyásolhatja az alvás minőségét.

A matcha hatása a kávéval ellentétben egész nap kitart. A legjobb, ha reggel iszunk egy csészével, mert segíthet ébernek maradni a nap hátralévő részében és megőrizni a koncentrációnk jó szintjét akkor is, amikor a legapróbb részletekre is figyelnünk kell.

Elkészítés

Helyezzünk egy finom szemű szűrőt egy tál fölé, majd körülbelül fél teáskanál (1 gramm) matchát szórjunk bele. Öntsünk egy kis mennyiségű (körülbelül 5 cl vagy negyed csésze) forró vizet (nem forró, 70 °C az ideális) a tálba, majd egy kanállal erőteljesen, cikcakkos mozdulatokkal addig keverjük a matchát, amíg a tea habos nem lesz (kb. 10-15 másodperc).

Ízlés szerint adjunk még hozzá. Minél többet adunk hozzá, annál könnyedebb ízt kapunk. A matcha füves, umami íze megszokott lehet, nyugodtan adhatunk hozzá édesítőszert, például mézet és tejet, ha ízesíteni szeretnénk. Érdemes a teát rögtön az elkészítése után meginni, mert a por egy idő után leülepszik az aljára.

A matcha tea előnyei közé tartozik, hogy javítja a májműködést, gátolja a sejtkárosodást és a gyulladást, elősegíti a bőr egészségét, és természetes antidepresszánsként használják.

Jó helyettesítője lehet a délutáni kávénak, és az edzés előtt is nagyon hasznos lehet. A matcha segít a jobb edzésben azáltal, hogy megvédi az izmokat a lebomlástól, és újraépíti őket a gyorsabb regenerálódás érdekében. Ezenkívül segíthet a szervezetnek lebontani a testben raktározott zsírt, így sokkal gyorsabban tudunk kalóriát égetni az edzések során.

Továbbá bizonyított, hogy a matcha zöld tea edzés előtti fogyasztása javíthatja az erőt, az állóképességet és az energiát is.

Nyitókép: Shuttertstock