egy szép női arc a napfényben

Hogyan távolítsd el a nem kívánt orrszőröket otthon? Semmiképp se gyantázd!

Természetesen vannak olyan testrészeink, ahol a szőrtelenítés nem okoz problémát, de ha az orr belsejében lévő szőrszálakról van szó, jobb, ha azokat érintetlenül hagyod.


Az orr kényes terület, számos véredénnyel és nyálkahártyával

− mondta Dr. Don J. Beasley, idahói székhelyű, szakvizsgával rendelkező fül-orr-gégész. Az orrszőrök kirángatása − különösen, ha helytelenül vagy megfelelő higiéniai gyakorlatok nélkül végezzük − növelheti a fertőzés kockázatát, ami olyan szövődményekhez vezethet, mint a folliculitis vagy az orrcellulitis. A HuffPost segítségével összegyűjtöttük az orrszőrzet gyantázásának és kicsipkedésének kockázatait, valamint a biztonságosabb alternatívákat.

​Az orrszőrök fontossága

Lehet, hogy eddig nem is gondoltál az orrszőrszálaidra, pedig okkal vannak ott. Elsődleges szerepük az, hogy a levegőben lévő port, polleneket és egyéb légnemű részecskéket felfogják, így a belélegzett levegőt megszűrjék. Megakadályozzák, ezek az allergének bejussanak az orrjáratokba, és irritációt vagy károsodást okozzanak a légzőrendszerben.

Az orrszőrök védelmi szerepet is játszanak, mivel figyelmeztetnek minket a potenciális veszélyekre. Amikor valami megérinti az orrszőrszálakat, például egy kis rovar vagy más irritáló anyag, az reflexszerű tüsszentést vált ki, így kiűzve a betolakodót vagy az irritáló anyagot.

Ezen túlmenően az orrszőrök segítenek fenntartani az orrjáratok optimális nedvességszintjét: csapdába ejtik a kilélegzett levegő nedvességét, megakadályozva, hogy az orrjáratok túlságosan kiszáradjanak. Ez a nedvesség segít párásítani a belélegzett levegőt, így kényelmesebbé teszi azt a légzőrendszerünk számára.

​Milyen kockázatai vannak az orrszőrzet kiszedésének?

egy n\u0151 n\u00e9zi mag\u00e1t a t\u00fck\u00f6rben

Fotó: Unsplash

Az orrszőrzet gyantázása azért lehet csábító, mert hosszabb ideig tartó eredményt biztosít az alternatív módszerekhez, például a trimmeléshez képest. De az orrszőrök teljes eltávolítása azt jelenti, hogy eltávolítjuk azt a szűrőrendszert, amely elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez és a fertőzések elhárításához.

Az orrszőrzet gyantázása is járhat mellékhatásokkal, különösen, ha képzetlen személy végzi. Egyrészt a túl forró viasz megégetheti az orrnyálkahártyát, vagyis az orrüreget bélelő szövetet. A felső bőrréteg eltávolítása emellett apró sérüléseket is okozhat az orrban, és nagyobb fertőzésveszélynek téve ki azt.

A benőtt szőrszálak szintén problémát jelenthetnek az orrszőrzet gyantázásakor. Mivel a gyantázás a gyökerénél fogva húzza ki a szőrt, a szőrnek újra utat kell találnia magának a bőr külső rétegén keresztül. A gyantázás és a részleges gyantázás után a csipeszelést is hozzáadhatod a listához: érdemes teljesen elkerülni az orrszőrszálak kitépését.

Ha úgy találod, hogy az orrszőrszálaid túl hosszúak, próbáld meg óvatosan levágni őket egy tiszta szemöldökollóval, amely hatékonyan eltávolítja az orrlyukban láthatóan ülő, kósza szőrszálakat. Ha aggódsz amiatt, hogy megsérülhetsz e folyamat során, válassz lekerekített hegyű, szögletes ollót, mivel ezek csökkentik a véletlen vágások kockázatát, és elérik a nehezen hozzáférhető területeket is. Az orr belsejében lévő szőrszálak mélyebbre nyírásához válassz elektromos trimmelőt.

Az orrszőrnyírás e két módszere sokkal biztonságosabb alternatíva, és segít megelőzni a benőtt szőrszálak és az irritáció kockázatát.

Nyitókép: Unsplash