Ikarus 66-os busz a Hősök terén

Nincs is jobb ünnepi időtöltés: nosztalgiautazás Budapesten

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Mozgó Múzeum című múzeumpedagógiai élményutazásán a résztvevők egy retro Ikarus 66-os buszon járhatják be a belváros különleges helyszíneit.

A főváros legszebb helyeit bemutató utazás során ismeretterjesztő anyagok és kellemes zenék segítenek többet megtudni a járművel kapcsolatos tényekről és érdekességekről, valamint a korszak világáról, írja az Artnews. A busz a programra egyedi díszkivilágítást is kap.

Az 1960-as években a fővárosi tömegközlekedést súlyos kapacitáshiány jellemezte, erre született megoldásként a városi-elővárosi közlekedésre kifejlesztett Ikarus 66-os széria. A „faros”-ként is emlegetett autóbusz nevét valószínűleg a jármű jellegzetes farmotoros elrendezése ihlette.

A Közlekedési Múzeum Ikarus 66-osa az utolsó tíz legyártott példány egyike volt, 1973-ban helyezték üzembe és egészen 1983-ig közlekedett, majd egy méhész vette használatba. Az intézmény 2016-ban vásárolta meg az autóbuszt, mely restaurálása után visszanyerte eredeti állapotát, üzemképességét, és az oldtimer minősítést is megkapta.

A Mozgó Múzeum című múzeumpedagógiai élményutazás december 17-én indult első útjára, következőleg december 28-án, 29-én és 30-án, illetve januárban minden szombaton és vasárnap, naponta három alkalommal, 16:00-kor, 17:15-kor és 18:30-kor lesz elérhető a szolgáltatás.

A Hősök teréről, a Műcsarnok főbejárata elől induló és ugyanoda visszaérkező járat menetideje körülbelül 50 perc hosszú.