Egy kicsi, fehér óra egy ember kezében

Ilyen előnyökkel járna a nyári időszámítás állandósítása — Mi Magyarország álláspontja?

Az országok már régóta tervezik, hogy egy állandó időszámítást vezetnek be, így az órákat nem kellene többet átállítani. Úgy tűnik, Amerika nemsokára megteszi ezt a lépést. Alábbi cikkünkben azt is elmondjuk, milyen előnyökkel járhat ez a döntés, és hogy Magyarország milyen álláspontot képvisel.


Az amerikai szenátus 2022 márciusában fogadta el a napfényvédelmi törvényt, melynek célja, hogy 2023-tól eltöröljék a nyári és a téli időszámtások váltogatását. Ha ezt megvalósítják, akkor soha többet nem kell az óraátállítás macerás folyamatával, egészségügyi ártalmaival, valamint kínzó megszokásaival küzdeniük a polgároknak.

A szakértők már évek óta tanulmányozzák, milyen haszna és hátránya van ennek a rendszernek, és arra jutottak, hogy nem csak az egészségnek és a közhangulatnak tenne jót a fix időszámítás megkötése, de a bűnözések és a balesetek számát is csökkentené, valamint az általános áramfogyasztást is lentebb vihetné, ha a nyári időszámítás lenne állandó. Milyen előnyei lehetnek?

1. Életeket menthet

Egy \u00e9jszakai aut\u00f3\u00fat

Fotó: Unsplash/Mārtiņš Zemlickis

Statisztikák szerint az éjszakai sötétség sokkal veszélyesebb, mint a reggeli. Az esti csúcsforgalom több okból kétszer olyan halálos lehet, mivel sokkal többen vezetnek ittasan, fáradtan, rengeteg felügyelet nélkül szaladgáló gyermek sétál az utak mentén, valamint munkából hazamenet többször szállnak ingerülten autóba az emberek. Tanulmányok szerint az egész éves nyári időszámításra való áttérés évente 343 ember életét menthetné meg.

2. Csökkentheti a bűnözést

A bűnözők közismerten az éjszakai sötétségben ténykednek, így jelentősen kevesebb lehetne az esetek száma, ha sokkal tovább elhúzódna a nappali világosság. Egy 2013-as brit tanulmány szerint az esti órák jobb megvilágítása akár 20 százalékkal is csökkentheti a bűnözési arányt.

3. Energiát takaríthat meg

Sokan nem tudják, de az óraátállítást eredetileg energiamegtakarítás céljából alakítottiak ki a világháború alatt, hogy az amerikai csapatok számára elsőbbséget élvezzen az energiaellátás. Ha tovább van napsütés délután és este, akkor a családok átlagosan sokkal kevesebb villanyt égetnek.

4. Előidézné az egészségesebb alvást

Egy l\u00e1ny alszik az \u00e1gy\u00e1ban

Fotó: Unsplash/Lux Graves

A folyamatos állítgatás elrontja az emberek alvási ciklusát, így rosszat tesz az egészségnek és a mentális állapotnak egyaránt. Ezzel az előnnyel sokat érvelnek a téli időszámítás pártolói is, viszont ott nem tudják felmutatni a korábbi pontokban felvázolt előnyöket.

5. Fellendítheti a kereskedelmet

Amerikában és a Föld többi országában is a lakosok nem szeretnek sötétségben vásárolni. Ennek értelmében fel tudja lendíteni a kereskedelmet, ha sokkal tovább tart a világosság, hiszen az emberek akkor többet szeretnének házon kívül lenni és tevékenykedni. Ha tovább tart a nappal, akkor többen ejtik meg délutánonként a bevásárlásokat, és kevesebben várnak hétvégéig.

Az Európai Parlament 2019-ben döntött úgy, hogy eltörli az óraátállításokat, valamint arra kérték a tagállamokat, hogy az egységes piac megőrzésének érdekében ne legyen különbségtétel a kereskedelmi felek között az alapján, hogy melyik rendszer szerint élnek. Az ügyben a koronavírus helyzet, valamint a háborús állapot miatt is szünet alakult ki, Magyarország viszont támogatja az elképzelést, és hajlandó a többséggel együtt dönteni a két választási lehetőség közül.

Nyitókép: Unsplash/Lukas Blazek

Forrás: ScienceAlert