nap felé fordítja az arcát egy nő a tengerparton

Így védd ki a 6 leggyakoribb hibát, amit elkövethetsz a nyaralásod alatt

A rekordméretű hőhullámok idén nyáron is tombolnak, és valószínűleg a következő hetekben is folytatódnak majd. Az éppen utazóknak különösen érdemes odafigyelniük erre, és megtenni a megfelelő óvintézkedéseket.


A napsütés élvezete hozzátartozik a nyaraláshoz, de a hőmérséklet, amelyet ma egyes népszerű turisztikai célpontok tapasztalnak, rendkívül veszélyes

− mondta Navin Khosla, a Now Patient távgyógyászati és online gyógyszertári cég gyógyszerésze.

A szélsőséges hőmérséklet valóban komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért mindig érdemes felkészülni a hőségre, és úgy tervezni az útitervet. A HuffPost szakértőket kért meg, hogy osszák meg velünk a legnagyobb hibákat, amelyeket elkövethetünk, ha hőhullám idején utazunk.

​1. Helytelen hidratálás

Kezdd a napod egy pohár vízzel, és vigyél magaddal egy palackot, ha elindulsz otthonról. Próbáld meg elkerülni a dehidratáló italokat, például az alkoholt. Ha mégis koktélozol, győződj meg róla, hogy mellé elég vizet is iszol. Ha szabadtéri tevékenységet végzel, tervezz be olyan helyeket, ahol útközben vizet tölthetsz. Érdemes megfontolni az extra folyadékpótló és elektrolitok használatát is. Az olyan ásványi anyagok nélkül, mint a nátrium, a kálium és a magnézium, amelyek a sejtekbe juttatják a folyadékot, a szervezet nem tudja felvenni a megfelelő hidratálást, amire szüksége van, így a dehidratáltság izomgyengeséghez, kimerültséghez és fejfájáshoz vezethet.

​2. Rossz ruházkodási stratégia kiválasztása

A hűvös és kényelmes ruhák nagyban befolyásolják, hogyan érezzük magunkat a nap folyamán. Fontold meg a réteges öltözködést, hogy a hőmérséklet változásával könnyen levehess vagy felvehess ruhadarabokat. És bár csábító, hogy a lehető legkevesebb ruhát viseljünk ilyenkor, de a könnyű anyagokkal való takarás segíthet a hűtésben. Maradj a világos színű, természetes anyagoknál, mint a pamut és a vászon! Ezek lélegeznek, és hűvösen tartanak.

​3. Alvás

egy p\u00e1r fekszik a hotelszoba \u00e1gy\u00e1n ruh\u00e1ban, mellett\u00fck a b\u0151r\u00f6ndj\u00fck \u00e9s kalapjaik

Fotó: Shutterstock

Ha szeretnél egy kis városnézést is beiktatni a nyaralásba, a legjobb, ha ezt kora reggel teszed, amikor a hőség még nem olyan nagy. A kora reggeli vagy esti órákban a leghűvösebb a nap, ezért a legjobb, ha a sétákat ezekre az időpontokra tartogatod, hogy elkerüld a hőséget. Ez rövidebb éjszakai alvást jelent, de azt a nap közepén pótolhatod. Így több energiád marad az éjszakai élet megtapasztalására, és az egészségednek is jót tesz.

​4. A test jelzéseinek figyelmen kívül hagyása

Amikor utazunk, gyakran azt gondoljuk, hogy „mindenfélét akarok csinálni, úgyhogy minden furcsa érzést, amit a testem tapasztal, elnyomok”. És ennek következtében figyelmen kívül hagyjuk azokat a jeleket, amelyeket a testünk küld, hogy valami nincs rendben. Figyeljünk arra, hogyan érezzük magunkat a nap folyamán, különösen, ha krónikus betegségben szenvedünk. Az utazás megzavarja a rutint, ezért gondoskodj arról, hogy minden olyan gyógyszert, amelyet szedsz, bepakolj, és az utazás alatt is következetesen szedd őket.

​5. A napvédő krémek használatának elmulasztása

Függetlenül attól, hogy mennyi időt töltesz a napon, fontos, hogy egész nap használj fényvédő krémet! Válassz magas SPF-értékű fényvédőt, és legalább kétóránként kend be magad újra. Ne feledd, nem kell sok idő a napon ahhoz, hogy a bőröd megégjen. Ne feledd, hogy akkor is leéghetsz, ha az idő felhős vagy szeles.

​6. Túl sok közvetlen napozás

egy n\u0151 napozik a homokban a t\u0171z\u0151 napon a tengerparton

Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy korlátozd a közvetlen napsütésben töltött időt, és inkább vonulj árnyékba, amikor nagyon tűz a nap. Tegyél lépéseket a tested túlmelegedésének megakadályozására, például használj ventilátort, vagy nedves törölközőt a fejedre és a nyakadra. Bár a napozás sokak nyaralásának részét képezi, egy hőhullám idején érdemes lehet módosítani a napozási terveket. Menj a strandra késő délután, amikor a hőmérséklet egy kicsit alacsonyabb, de még mindig kaphatsz némi D-vitamint.

Nyitókép: Shutterstock