Családi konfliktus, kislány szomorú a kanapén

4 gyermekkori jel, mely felnőttkori önuralom hiányhoz vezet

Ha rendszeresen tapasztalod magadon, hogy nehezen tudod csak mérsékelni és kontrollálni az élvezetek iránti impulzusaidat, akkor lehet, hogy nem megfelelő az önkontroll sémád és felnőttkori önuralom hiányban szenvedsz.


Az önuralmi séma egy impulzív hang bennünk, ami gyermekkorból származik. Ha beszélne, ilyesmiket mondana:

„Túl sok mindenen mentem keresztül, rosszul bántak velem, ezért megérdemlem, hogy most azt tegyek, amit csak akarok. Nem érdekelnek a következmények! Szükségem van erre, hogy jobban érezzem magam. Csak magammal foglalkozom, mások nem érdekelnek.”

Négy negatív önuralmi magatartás

Ezeket a sémákat valószínűleg nem tapasztaljuk állandóan. Vannak bizonyos élethelyzetek és tapasztalatok, melyek kiválthatják. Az ünnepek környékén például ez a séma keresi az alkalmat, hogy lecsapjon. Lássuk a negatív önuralmi magatartásokat:

  • Azonnali kielégülés iránti igény az ételekben vagy anyagokban
  • Nehéz vagy unalmas feladatok elkerülése
  • A kapcsolatokban való viselkedés, duzzogás
  • A következmények mérlegelésének elutasítása

Ez a négy negatív önkontroll séma a gyermekkori érzelmi nehézségekből és elhanyagoltságból származik.

Az ember születésétől fogva azon dolgozik, hogy enyhülést találjon a szenvedéseire, kezdve a biztonság, az élelem és a kényelem fizikai szükségleteivel. Az emberek az idő előre haladtával egyre élesebben élik meg az érzelmi szükségleteket - különösen a szeretet, az elfogadás és a gondoskodás iránti igényt.

Ha egy gyermek elhanyagolás vagy súlyosan hibás szülői magatartás mellett nő fel akkor előfordulhat, hogy később a fizikai szükségletekhez fordul, hogy biztonságot és kényelmet szerezzen magának. Ez gyakori esetben iskolás korúaknál az étel lesz.

4 gyermekkori tapasztalat, mely negatív önkontrollhoz vezet felnőttkorban:

  1. Gyakran nem érezted magad biztonságban gyermekkorodban.
  2. Túlságosan megengedő szülők neveltek.
  3. Érzelmileg túlságosan távolságtartó szülők neveltek.
  4. Erős gyermekkori trauma ért.

A szerencse az, hogy ezek mind fejleszthető készségek és javítható magatartások. Nem feltétlenül kell önkontroll hiányában leélned az életedet a gyermekkori elhanyagoltságod miatt. Az első lépés azonban mindig a probléma felismerése, ezután tudjuk csak kezelni azt, ne féljünk segítséget kérni ilyen esetekben.