Homokóra rózsaszínű háttér előtt

Ez az étrend jelentősen lelassíthatja az öregedést

Izraeli egyetemi kutatók megtalálták az öregedést lassító étrendet, ami nemcsak egészséges, de még finom is.


Nem számít új infomrációnak, hogy a hosszú, egészséges élet egyik sarokköve a megfelelő táplálkozás. Ezúttal az izraeli Ben-Gurion egyetem szakemberei állítják új tanulmányukban, hogy megtalálták azt az étrendet, ami lassítja az öregedést. A 300 személyt bevonó, 18 hónapos vizsgálat során a valaha volt egyik legnagyobb, leghosszabb MRI (agyi képalkotás) alapú kutatás zajlott, írja a vince.hu.

Az egyetem munkatársai eredményeiket 2022 januárjában közölték a The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain.

A kísérletben részt vevő 31 és 82 év közötti nőket és férfiakat három csoportra osztották: az első csoportot az általánosságban egészségesen étkezők alkották, a másodikat a mediterrán étrendet követők, a harmadikat pedig az úgynevezett zöld mediterrán étrendet fogyasztók.

Utóbbiak (a halban, zöldségben, gyümölcsben gazdag mediterrán étrendhez képest) naponta többek között 3-4 bögre zöld teát és egy mankai békalencséből készített shake-et, valamint nagyobb mennyiségű dióféléket kaptak, ezzel szemben kevés vörös és feldolgozott hús került a tányérjukra.

Az MRI-vizsgálat során elsősorban az agyi atrófiára, vagyis az agysorvadásra utaló markereket figyeltek, mivel ezek értékei 50 év felett jelentősen romlanak. A kutatók a 18 hónap végén azt vették észre, hogy a zöld mediterrán diétát követőknél ezen markerek sokkal jobb értékeket mutattak, mint a másik két csoportnál.

„Úgy tűnik, egy egyszerű és biztos módja a kor előrehaladtával jelentkező, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, késleltetésének a zöld mediterrán diéta”

– foglalta össze az eredményeket Dr. Alon Kaplan, a Ben-Gurion Egyetem publikációját jegyző egyik kutató.