Egy kis Jack Russel kutya fekszik takaróba burkolózva

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kutyát fogadsz örökbe

Ha kutya örökbefogadásán gondolkodsz, íme öt dolog, amit érdemes már előtte tudnod.

1. A kölyökkor rendesen próbára tesz 

A kölyökkor különleges szakasz, de egyben a kutyatartás egyik legnagyobb kihívást jelentő időszaka is. Még ha egy teljesen kiképzett kamasz, felnőtt vagy idősebb kutyát fogadunk is örökbe, kétségtelen, hogy lesznek nehézségek, ahogy az új közös életünkben eligazodni próbálunk.

Jellemző, hogy az első napokban a kölyökkutyánk csendes és félénk, akár tökéletesen udvarias, de néhány nap után felengedhet, és erősen feszegetheti a határainkat. Nyugalom, ez csak átmeneti, idővel és odafigyeléssel lecsendesülnek a dolgok.

2. Készüljünk fel a költekezésre

Talán nem újdonság, hogy a kutyatartás nem olcsó mulatság. Azt viszont sokan nem tudják, mennyire. Az egy dolog, hogy ételt veszünk nekik és különböző játékszereket, de akkor még nem beszéltünk a különböző orvosi vizsgálatokról vagy éppen ivartalanításról, amik okozhatnak némi meglepődést és sokkot.

3. Spontán utazás? Búcsút inthetünk neki


A spontán kiruccanások ideje véget ért. Hacsak nincs több ember, aki hajlandó és képes vigyázni a kutyánkra, akkor nem olyan könnyű ezeket megoldani. Azokra az alkalmakra, amikor mégis magunkkal vinnénk a kutyánkat, mindenképpen végezzünk előzetes kutatást. A kisállatokkal való utazásra vonatkozó irányelvek minden légitársaságnál nagyon eltérőek (és az elmúlt években szigorodtak), és nem minden szálloda vagy albérlet engedélyezi a háziállatok szállítását.

4. Lehet, hogy amúgy sem akarjuk otthagyni őket

Megérkezünk a szuper szállodádba, egy álomhelyszínre, egy olyan útitervvel, amit hónapokig terveztünk, és folyton azon kapjuk magunkat, hogy állandóan lecsekkoljuk, hogy minden rendben van-e a kutyával.

5. Jó porszívó nélkül nincs kutyatartás

Ha olyan kutyát fogadunk örökbe, amely hajlamos a vedlésre, egy nagy teljesítményű kisállatporszívó elengedhetetlen lesz. Az otthonunk minden sarkában lévő szőrcsomóktól kezdve a legkülönösebb helyeken felbukkanó foltokig és soha többé nem érezhetjük igazán tisztának azt.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock