Nő kezében grapefruit margarita koktél, rózsaszín háttéren

Ezen múlik, hogy a koktélod jó legyen

Az összes bártender szerint ez az alapja a jó koktélnak.


Miközben boldogan hűsíti a különböző italokat, a jég jól is mutat a különböző italokban, de kevés figyelmet vagy dicséretet kap. Ez a hozzáállás azonban kezd megváltozni, mivel számos innovatív mixológus nemcsak a folyadékokkal való ügyességéről, hanem a tökéletesen formázott, teljesen tiszta jégkockák megalkotásának képességéről is híres, melyek mindenféle koktélt feldobnak és feljavítanak.

Mindezt úgy érik el, hogy a legszerényebb hozzávalókkal kezdik – egyszerű vízzel.

Azok világában, akiknek fontosak a fagyasztott H2O-tömbök, Camper English az uralkodó. A koktélok és szeszes italok írója és előadója nemrég egy egész könyvet írt a témáról. A The Ice Book: Cool Cubes, Clear Spheres, and Other Chill Cocktail Crafts című könyvében a neves koktél-jégszakértő elmagyarázza, hogy a jó jég milyen nagy különbséget tud tenni bármilyen italban. A trükk szerinte az, hogy megértsük, milyen szerepet játszhat a jég.

„A jég a koktélok hűtésének és hígításának eszköze, és esztétikai javulást is jelenthet, mint a szép pohárkészítés vagy a díszítés. Mindig azt mondom, hogy a különbség a zavaros és a tiszta jég használata között olyan, mintha pezsgőt innánk műanyag vagy kristálypohárból. Technikailag az ital ugyanaz, de az ivás élménye magasabb rendű.”

Az élmény ezen fajta fokozása gyakran hiányzik az otthon elkészített koktélokból. Ha azt gondoljuk, hogy egy megfelelően hűtött ital íze nem sokban különbözik a szobahőmérsékletűétől, érdemes átgondolni a dolgot.

A jég több szinten is különbséget jelenthet, mondja az önmagát „molekuláris mixológusnak” nevező Steven Huddleston, a SquareOne Holdings étterem-üzemeltető cég ital- és képzési igazgatója.

„Ha jeget adunk hozzá, az lehetővé teszi a tágabb ízvilágot, és segít kinyitni a szeszes italt a lehető legjobb íz érdekében. Ezt kipróbálhatja, ha csak néhány csepp vizet ad bármelyik szeszesitalhoz. Ez a hígítás lehetővé teszi, hogy az aromák átjöjjenek, miközben megszelídíti azt a kemény égő érzést a szájpadlás hátsó részén, ami a hígítatlan szeszes italok kortyolgatása során előfordulhat.”

Huddleston szerint, ha ilyen módon nyitjuk fel az alkoholt, mindig okos dolog a lehető legjobb jeget használni.

Ha tehát otthon készítünk italokat, és azon gondolkodunk, hogy spóroljunk egy kicsit, ne feledjük Sonja Overhiser tanácsát, aki férjével, Alexszel együtt a Couple Cooks nevű koktél- és házi főzős weboldalt vezeti.

„A koktélok a prezentációról szólnak. Néha az otthoni mixerek spórolnak a prezentáción, például nem a megfelelő poharat használják az italhoz, kihagyják a köretet, vagy beérik a zavaros, szabványos jégkockákkal.”

Overhiser szerint még az olyan apróságok, mint a tiszta jég, is sokat számítanak.

„A tiszta jég egy koktélt a közepesből a bárban való előkelőségig emel. Ez mind a gyönyörű, kristálytiszta, organikus forma megjelenésének, mind pedig annak köszönhető, ahogyan hűti az italt.”

A tisztaság több okból is fontos. A zavarosság akkor keletkezik, ha a vízben szennyeződések vannak, mielőtt megfagyasztják. Ha tehát az italunkban lévő jégkockák teljesen átlátszóak, akkor tudhatjuk, hogy a fagyasztott tömbben nincs más, csak tiszta víz. Míg a zavaros, tisztátalan jégnek dohos vagy fagyasztott íze lehet, addig a tiszta jégkocka nem ad semmilyen mellékízt.

Emellett, mivel a tiszta jégkocka csak vizet tartalmaz, szennyeződések nélkül, sűrűbb lesz. Ez azt jelenti, hogy lassabban olvad, így anélkül hűti le a koktélt, hogy túlságosan felhígulna. A lassú olvadási idő a végső díj a jégkocka tökéletességének keresésében.

„A tisztítatlan víz kis buborékokkal fagy meg a kockák belsejében, és ezek a buborékok a szennyeződések. Ez megbontja a jégkocka integritását, így amikor az italban lévő folyadék ezekkel a buborékokkal találkozik, gyorsabban kezd el olvadni. Minél kevesebb a szennyeződés, annál lassabb az olvadás”

– magyarázza Huddleston.

English szerint a rossz ízű vízből rossz ízű jég lesz.

„Ha szűri a vizet, amit ivásra használ, akkor ezt a szűrt folyadékot használja jégkockákhoz. De ha úgy gondolja, hogy előbb fel kell forralni a jégkockás vizet, akkor ne fáradjon vele. A forralt víz városi legenda olyasmi, amit mindenki 'tud', mégis nagyon kevesen ellenőrizték a tényeket.”

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock