Öt egyszerű módszer, melyekkel jelentősen csökkentheted a kukába kerülő ételmaradékok mennyiségét
Felmérések szerint csak az Egyesült Államok területén évente 108 milliárd fontnyi élelmiszert pazarolnak el. Ennek megakadályozására több módszer is létezik, melyek segítségével rengeteg alapanyagot lehet megmenteni és felhasználni. Alábbi cikkünkben egy séf konyhai praktikáit mutatjuk be.
1. Tartsd alaposan számon a hűtőd tartalmát
Bevásárlás előtt készíts részletes leltárt a kamra, valamint a hűtőszekrény tartalmáról. Ebbe tartozzon bele a már megkezdett káposzta és a kifogyóban lévő fűszernövény is. A felülvizsgálat után pontosan tudod majd, melyek azok a hozzávalók, amiket azonnal be kell szerezni, és melyekből elég a megmaradt adag is. Természetesen fontos a kreativitás, mert például az olívabogyó megmaradt leve tökéletes egy ízletes mártáshoz.
2. Legyen a fagyasztó a legjobb barátod
Piacon nagyon könnyű túlzásba esni a friss zöldségek és gyümölcsök láttán, a megvásárolt mennyiség viszont legtöbbször túl soknak bizonyul. A felesleges extra mennyiség nagy része gyakran a kukába kerül, fagyasztva viszont sokkal tovább ki lehet húzni a szezonjukat.
3. Ne dobd egyből kukába a használhatatlannak tűnő részeket
A kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol keményebb részei túl gyakran kerülnek szemétbe, pedig valójában csak egy kis plusz időre és törődésre van szükségük a vágódeszkán. Ezeket érdemes kisebb darabokra szelni, mint omlósabb társaikat, majd együtt főzve a kettőt táplálóbbá és ízletesebbé tehető a kész étel.
4. Adj új életet a jobb napokat is látott gyümölcsöknek
Azokat a gyümölcsöket, melyek már az idő múlásával kicsit megfonnyadtak, megkoptak vagy elvesztették csalogató megjelenésüket, érdemes valamilyen különleges formában felhasználni a pazarlás elkerüléséhez. A túlérett bogyós gyümölcsöket például ajánlatos egy omlós süteménybe belesütni, hiszen ezzel a módszerrel még a továbbiakban is élvezhető a pótolhatatlan ízük.
5. Legyél kreatív a hozzávalók helyettesítésével kapcsolatban
Vedd figyelembe, milyen ízeket kínál egy-egy összetevő, majd bátran helyettesítgesd be őket újabb receptekbe. Ez a gyakorlat segíthet elkerülni a lényegtelen új hozzávalók vásárlását, és sokoldalúbb szakértelmet, valamint tapasztalatot nyújt a konyhában.
Nyitókép: Unsplash/Conscious Design
Forrás: Bon Appétit
- 5+2 olcsó és ingyenes mód, amivel segíthetünk a bolygónkon - IN ›
- Mennek fel az árak - 3 élelmiszer drágulás a közeljövőben - IN ›
- 3 élelmiszer, ami eltűnhet az orosz-ukrán háború miatt - IN ›
- Ez az 5 élelmiszer eltűnhet a boltokból 2022-ben - IN ›
- Ezt az ételt is drágábban esszük a Balatonon idén nyáron - IN ›