Egy ember zöldségeket szeletel egy vágódeszkán

Öt egyszerű módszer, melyekkel jelentősen csökkentheted a kukába kerülő ételmaradékok mennyiségét​

Felmérések szerint csak az Egyesült Államok területén évente 108 milliárd fontnyi élelmiszert pazarolnak el. Ennek megakadályozására több módszer is létezik, melyek segítségével rengeteg alapanyagot lehet megmenteni és felhasználni. Alábbi cikkünkben egy séf konyhai praktikáit mutatjuk be.


1. Tartsd alaposan számon a hűtőd tartalmát

Bevásárlás előtt készíts részletes leltárt a kamra, valamint a hűtőszekrény tartalmáról. Ebbe tartozzon bele a már megkezdett káposzta és a kifogyóban lévő fűszernövény is. A felülvizsgálat után pontosan tudod majd, melyek azok a hozzávalók, amiket azonnal be kell szerezni, és melyekből elég a megmaradt adag is. Természetesen fontos a kreativitás, mert például az olívabogyó megmaradt leve tökéletes egy ízletes mártáshoz.

2. Legyen a fagyasztó a legjobb barátod

Piacon nagyon könnyű túlzásba esni a friss zöldségek és gyümölcsök láttán, a megvásárolt mennyiség viszont legtöbbször túl soknak bizonyul. A felesleges extra mennyiség nagy része gyakran a kukába kerül, fagyasztva viszont sokkal tovább ki lehet húzni a szezonjukat.

3. Ne dobd egyből kukába a használhatatlannak tűnő részeket

A kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol keményebb részei túl gyakran kerülnek szemétbe, pedig valójában csak egy kis plusz időre és törődésre van szükségük a vágódeszkán. Ezeket érdemes kisebb darabokra szelni, mint omlósabb társaikat, majd együtt főzve a kettőt táplálóbbá és ízletesebbé tehető a kész étel.

4. Adj új életet a jobb napokat is látott gyümölcsöknek

Azokat a gyümölcsöket, melyek már az idő múlásával kicsit megfonnyadtak, megkoptak vagy elvesztették csalogató megjelenésüket, érdemes valamilyen különleges formában felhasználni a pazarlás elkerüléséhez. A túlérett bogyós gyümölcsöket például ajánlatos egy omlós süteménybe belesütni, hiszen ezzel a módszerrel még a továbbiakban is élvezhető a pótolhatatlan ízük.

5. Legyél kreatív a hozzávalók helyettesítésével kapcsolatban

Vedd figyelembe, milyen ízeket kínál egy-egy összetevő, majd bátran helyettesítgesd be őket újabb receptekbe. Ez a gyakorlat segíthet elkerülni a lényegtelen új hozzávalók vásárlását, és sokoldalúbb szakértelmet, valamint tapasztalatot nyújt a konyhában.