Egy ember gumikesztyűben takarítja az íróasztalát

7 pont az otthonunkban, melyeket valahogy mindenki elfelejt kitakarítani​

Még a legrendesebb otthonokban is vannak olyan területek, melyekről a házigazdák elfelejtkeznek a takarítások során. Bár apró részletekről van szó, egy szemfüles látogató észreveheti őket, így ezek észben tartásával kínos pillanatokat kerülhetünk el.


7. Bútorok alja

Ha az ágyat vagy a szekrényeket kihúzzuk, akkor az alattuk lévő port és mocskot egyszerűen el lehet távolítani egy porszívóval, viszont magára a bútorok aljára kifejezetten kevesen gondolnak ilyen helyzetekben. Évente párszor érdemes egy porolóval vagy ronggyal átmenni az ágykeretek, székek, valamint talpas szekrények alsó részein.

6. Falak és szegélylécek

A por és a szennyeződések függőlegesen is megtapadnak, így a falakon és a szegélyeken ajánlatos porszívóval végigmenni, hogy az apró részecskék ne hagyjanak eltávolíthatatlan nyomokat. Domború tapéta esetén még gyakoribb a porosodás.

5. Szekrények, ajtók és képkeretek teteje

Egy ruh\u00e1s polc

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Nagytakarítások alatt tanácsos felfelé is figyelni, ugyanis a szekrények, ajtók, valamint a nagyobb képkeretek felső része nagyon gyakran kimadarad a tisztításból. Ezek tipikusan olyan pontok, melyeket a legtöbb ember nem vesz észre, de egy porallergiás vagy egy tisztaságra sokat adó ember szemében jó pont lehet ez a kis extra figyelem.

4. Légszűrők és szellőzőnyílások

Központi fűtés vagy légkondicionáló esetén fontos rendszeresen tisztítani a szűrőt, különben a szerkezet visszalöki a szemcséket a lakásba. Ez nem tesz jót az egészségünknek, valamint sok takarítással töltött órát lehet pocsékba dobni emiatt a figyelmetlenség miatt.

3. Szekrények belső részének az alja

Könnyű észrevenni, hogy mikor kell kitakarítani és rendbe rakni a szekrényt, mivel a ruhák kiborulnak és egyszerűen nem lehet elférni tőlük. De mik a jelei annak, hogy magát a bútort kéne egy kicsit kipucolni belülről? Főleg a tároló aljáról felejtkeznek el nagyon sokan, pedig érdemes rá kicsit jobban odafigyelni.

2. Porszívók és takarítóeszközök

Kicsit furcsának hangzik azokat az eszközöket letisztítani, amik a rendért felelősek, pedig ésszerű, hogy azok is mocskolódnak. A porszívó és egyéb takarítóeszközök mind-mind széthordják a koszt a lakásban, ha nincsenek rendszeresen kezelésbe véve.

1. Benti növények

Szoban\u00f6v\u00e9nyek egy polcra pakolva

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Bizony néma, leveles barátainkra is ráfér a tisztogatás. Legyen szó selyem vagy igazi növényről, hihetetlen mennyiségű port képesek összeszedni, melyek bizonyos idő után feltűnőek lehetnek. Leveleiket néhány havonta érdemes nedves ruhával áttörölni, hogy a lehető legfényesebbek legyenek.


Nyitókép: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Forrás: The Spruce