Pálmaolaj üvegpalackban

Újabb ételek drágulhatnak jelentősen Indonézia pálmaolajexport betiltása miatt

Indonézia pálmaolajexportjának április végi betiltása nagy problémát jelent globálisan, miután számos élelmiszernek és kozmetikumnak az alapanyagáról van szó.

Egy Reutersnek nyilatkozó árupiaci tanácsadó szerint a kivitel megtiltását a helyi árak ugrásszerű növekedése és a kereskedelmi visszaélések tették indokolttá, írja a VG.

A koronavírus-járvány előtti utolsó évben Indonézia és Malajzia adta a világon használt pálmaolaj 85 százalékát.

Ez a szegmens a felvevőpiac 72 százalékát adja, a kozmetikumok és tisztítószerek 18 százalékát, illetve 10 százalékból bioüzemanyag és takarmány készül, írja a lap. Ez érthető, ha azt nézzük, hogy a pálmaolajnak nagynon gazdaságos a termesztése, mivel a teljes termése, a húsa és a magja is felhasználható az olaj előállítására.

Emellett nagyon könnyen szállítható, és mivel szobahőmérsékleten nagyjából szilárd halmazállapotú, nem igényel külön kezelést.

Bár nem is biztos, hogy tudunk róla, hogy pálmaolajat fogyasztunk, mivel különböző neveken jelenik a termékleírásokban, számos élelmiszer tartalmazza a keksztől kezdve a pizzán át a mirelit tésztákig vagy konzerv ételekig, így ezeknek nagy valószínűséggel meg fog nőni az ára Indonézia pálmaolajexport betiltása miatt.

A pálmaolajat tartalmazó élelmiszereket és további termékeket tartalmazó listát itt lehet megnézni.