Fiatal, vidám pár a szabadban

4 jel, hogy együtt maradtok a pároddal

Egy klinikai pszichológus szerint egy kapcsolat tartósságának az alábbi négy jele van.

1. Könnyűnek érezzük magunkat

Dr. Kathy Nickerson klinikai szakpszichológus szerint az erős kapcsolat jelzői közé tartozik, hogy könnyűnek érezzük magunkat, őszintén törődünk a partnerünk boldogságával, valamint szándékosan gyengék és kedvesek vagyunk egymással.

„Azok a párok, akik vállalják, hogy gyakran beszélnek arról, hogy mit éreznek és mire van szükségük, sokkal jobban boldogulnak, mint azok a párok, akik elzárkóznak, megelégszenek azzal, amit kínálnak, és nem beszélnek arról, hogyan gyógyítsák meg a fájó pontokat.”

Egy kapcsolat, amelyet könnyűnek érzünk, kritikus fontosságú az egészségéhez Nickerson szerint. Ez azt jelenti, hogy nem érezzük mindennapos küzdelemnek vagy kihívásnak, hogy kapcsolatot teremtsünk a partnerünkkel, vagy érzelmi támogatást kapjunk tőle.

„Annak ellenére, hogy az élet nehéz lehet, és személyes kihívásokkal nézhetsz szembe, a kapcsolatodat biztonságosnak, kényelmesnek és könnyűnek érzed”

– teszi hozzá.

Bár minden kapcsolatban vannak nehéz szakaszok, azok a kapcsolatok a legvalószínűbbek, amelyek tartósak, ahol a nehézségek kevésnek és távolinak érződnek, mutat rá Nickerson.

2. Viták, tisztességesen

Az egészséges kapcsolatban élő párok tudják, hogy a veszekedés lényege a kommunikáció, nem pedig egymás tönkretétele, mondja Nickerson. Érdekelnek egymás érzései, ügyelnek a hangnemre és a dolgok megfogalmazására.

„A jó kommunikáció célja az, hogy őszinte, hiteles és kedves legyen – nem csúnya, kritikus, védekező vagy elutasító.”

3. Törődünk a partnerünk boldogságával

Nickerson szerint ez létfontosságú, mert a jó kapcsolat középpontjában a szilárd barátság áll. Azokhoz az emberekhez érezzük magunkat a legközelebb, akik szeretnek minket, akik aktívan törődnek velünk, és akik mindent megtesznek értünk. Az egészséges párok ezt teszik, és odafigyelnek arra, hogy mi teszi boldoggá partnerüket.

„A legerősebb párok véletlenül nyomon követik kapcsolatuk tisztességességét, különösen, ha olyan dolgokról van szó, mint a házimunkák és a család számára hozott döntések, például, hogy melyik étteremben étkeznek. Arra törekednek, hogy mindkét partner méltányos bánásmódban részesüljön.”

4. Szándékosan gyengédek és kedvesek vagyunk egymással

Ne feledjük, hogy gyengédek és kedvesek legyünk egymáshoz, még akkor is, amikor a dolgok nehézzé válnak az életben. Nickerson szerint a kitartó párok felismerik, hogy biztonságos kikötőt jelentenek egymás számára.

„Szándékosan gyengédek a szavaikkal és kedvesek a viselkedésükkel, és mindent megtesznek azért, hogy partnerük biztonságban, megbecsülve és szeretve érezze magát. Amikor a partnerük megbántódik vagy feldúlt, mindent eldobnak, hogy meghallgassák, megvigasztalják és támogassák. Aktívan figyelnek a partnerük érzéseire, és érvényesítik ezeket az érzéseket.”