Két ember fogja egymás kezét kávézás közben

Ez lehet a legegyszerűbb módja a párkapcsolati gondok leküzdésének

A párkapcsolati gondok leküzdéséhez nem kell olyan nagy dolgokra gondolni. Szakértők bebizonyították, hogy már az egyszerű, rutinszerű gesztusok is sokat segíthetnek az érzelmek fenntartásában. Alábbi cikkünkben a kutatások során legegyszerűbbnek vélt módszert mutatjuk be.


A tanulmány adatgyűjtési időszakában a szakértők összesen 184 házaspárt kértek fel résztvevőnek. Őket a kapcsolatukról és az általános boldogságérzetükről kérdezték, valamint azt mérték fel, hogy mennyi szeretetet mutatnak rutinszerűen egymás felé.

Végeredményként kimutatták, hogy a legjobb kapcsolatjavító módszer nem más, mint a több ölelkezés. A kinyert adatok szerint azok a párok, akiknek több, nem szexuális töltetű érintkezésben volt részük egymással, azok kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal. Ez elsősorban a férfiak érzésein volt megfigyelhető.

A nők körében ugyan szintén jellemzők voltak a pozitív hatások a hasonló érintések során, de az alacsonyabb szint összefüggést mutatott a párkapcsolaton belül jelentkező más gondokkal. A témával foglalkozó tanulmány első számú szerzője, Samantha Wagner így nyilatkozott a kutatásról:

„Érdekes módon van némi bizonyíték arra, hogy a partner kezét fogva veszekedés közben deeszkalálódik a vita és produktívabbá válik."

Azt is érdemes megemlíteni, hogy számos bizonyíték van az ölelés stresszcsökkentő hatására is.

Mindezek ellenére az érintések által kiváltott reakció helyzetenként és személyenként eltérő lehet. A rossz kontextus akár bántalmazásnak is minősülhet, autista személyek esetében pedig előfordulhat, hogy nyomasztónak érzik az ölelést vagy a kezük megérintését.

Egy szerelmesp\u00e1r \u00f6lelkezik az \u00e1gyon fekve

Fotó: Unsplash/Becca Tapert

Azt hiszem, mindannyiunknak egy kicsit közelebb kellene tartanunk magunkhoz azokat a szeretteinket, akiket csak tudunk, és figyelnünk kellene arra, hogy másoknak milyen nehézségeik lehetnek

— olvashatjuk a PsyBlog cikkében.