egy fiatal lán számolja a pénzt a laptopja előtt ülve

Így derítheted ki, mi a pénzügyi szeretetnyelved

Ha téged is érdekel az emberek viselkedésének pszichológiája, akkor valószínűleg ismered a Gary Chapman által megalkotott szeretetnyelvek koncepcióját. Azt viszont valószínűleg még te sem gondoltad, hogy a saját szeretetnyelved segíthet a pénzügyi jóléteden.


A párkapcsolati szakértő meghatározta azt az 5 szeretetnyelvet, amelyek alapján kifejezzük és fogadjuk a szeretetet, beleértve az elismerő szavakat, a testi érintést, a szívességeket, a minőségi időt és az ajándékozást. Koncepciója a 90-es évek óta segít az embereknek megfejteni a kapcsolataikat.

Úgy tűnik azonban, hogy a szeretetnyelvek nem kizárólag arra hatnak, hogyan viselkedsz egy kapcsolatban; hatással lehetnek a karrieredre és a pénzhez való hozzáállásodra is. A szeretetnyelvek különböző módon befolyásolhatják a pénzhez való hozzáállásodat, és ha megérted a tiédet, az jótékony hatással lehet a pénzügyeidre. Olvass tovább a tippekért, hogy hogyan használhatod a saját szeretetnyelved a pénzügyi helyzeted javítására!

​1. Elismerő szavak

Ha a szeretetnyelved a megerősítő szavak, akkor értékeled a megbecsülés és a szeretet szóbeli kifejezéseit, így ha pénzről van szó, a pozitív önbeszéd és az önbátorítás való neked. Ünnepeld meg a pénzügyi eredményeidet, például a megtakarítási célod elérését vagy az adósságod törlesztését, és légy kedves magadhoz akkor is, amikor a pénzügyeid nem állnak olyan jól. Ne ostorozd magad, amiért időnként túlköltekeztél, helyette koncentrálj a pozitív dolgokra, például arra, hogy a héten minden nap magaddal vitted az ebédet a munkahelyedre, ahelyett, hogy megvetted volna, vagy hogy ellenálltál egy impulzusvásárlásnak.

​2. Szívességek

p\u00e9nz\u00fcgyi adminisztr\u00e1ci\u00f3t v\u00e9gez egy fiatal n\u0151

Fotó: Shutterstock

Azok az emberek, akiknek a szeretetnyelve a szívesség, értékelik, ha a partnerük megtesz értük dolgokat, például vacsorát főz vagy intézkedik. A pénzügyi adminisztráció elvégzése pedig az a szívesség, amit magadért tehetsz. Ellenőrizd naponta a bankszámládat, hogy szemmel tartsd a kiadásokat, és szánj időt − hetente vagy havonta egyszer − a költségvetésed felülvizsgálatára. Nem minden költségvetési módszer működik mindenkinél, ezért fontos, hogy folyamatosan szemmel tartsd, és szükség esetén változtass rajta.

​3. Ajándékozás

Ha a te szeretetnyelved is az ajándékozás, akkor mi lehet jobb ajándék, mint egy ajándék önmagadnak a jövőben? Szánj időt arra, hogy képzed magad a pénzügyekről egy könyv elolvasásával vagy egy podcast meghallgatásával. Állíts be automatikus megtakarítási átutalásokat, így úgy tudsz félretenni egy kis pénzt, hogy észre sem veszed. Szánj egy kis időt arra is, hogy átnézd a nyugdíjadat. Még ha csak egy kis összeget tudsz is havonta befizetni, a jövőben nagyon hálás leszel érte.

​4. Minőségi idő

Ha szeretsz minőségi időt tölteni a szeretteiddel, szentelj ebből az időből egy keveset arra, hogy nyíltan beszélgettek a pénzügyeitekről. Ha aggódsz a pénzzel kapcsolatban, vagy adóssággal küzdesz, a barátaiddal, a családoddal vagy a partnereddel való megbeszélés segíthet enyhíteni a stresszt és a szorongást. A támogató rendszer fontos a pénzügyi jóléthez, és az ilyen beszélgetések nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akiknek a szeretetnyelvük a minőségi idő.

​5. Testi érintés

p\u00e9nzt tesz egy perselybe egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

A pénzed fizikai formában való meglátása hasznos lehet, ha a szeretetnyelved a testi érintés. Ahelyett, hogy csak az egyenlegedet nézegeted egy alkalmazásban, vagy egy táblázatban, például a pénznapló írása, vagy a borítékos készpénzes módszer működhet számodra. Ezek segítségével meg is érintheted a pénzt, és az sokkal „valóságosabbnak" tűnik, mintha mindig csak a telefonoddal vagy a kártyáddal fizetnél. Számodra a fizikai dolgokba, például ingatlanokba való befektetés szintén előnyösebb, mint a kevésbé kézzelfogható dolgokba, például részvényekbe való befektetés.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock