Két tudós petesejtet fagyaszt le egy laboratóriumban

Petesejtfagyasztás, avagy a jövő tervezése

A petesejtfagyasztást főleg azok a nők választják, akik csak később terveznek gyermeket vállalni, ugyanakkor szeretnék megőrizni petesejtjeik egészségét. Mit lehet tudni a módszerről, és valóban hatásos-e?Késői gyermekvállalás 

Magyarországon egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás időpontja, ami problémát jelenthet, ugyanis az idő múlásával a nők termékenysége folyamatosan csökken. Manapság egyre gyakoribb, hogy valakinek 35 évesen lesz gyermeke, míg az 1980-as években a nők már 20-25 éves korukban édesanyákká váltak.

A késői gyermekvállalás miatt nemcsak a teherbeesés válik nehezebbé, hanem a spontán vetélésre is egyre nagyobb az esély, komplikációkra, és a fejlődési rendellenességek kialakulására is.

A petesejt lefagyasztás menete

A petesejt fagyasztás vagy más néven oocita krioprezerváció, nagyon sok mindenben hasonlít a lombikprogramokban alkalmazott embriófagyasztáshoz. A bonyolult beavatkozáskor először hormoninjekciókkal stimulálják a petefészket, majd eltávolítják az érett petesejteket.

Mivel a procedúra ezen része kissé fájdalmas is lehet, sokan altatásban vagy bódításban vészelik át azt. A petesejteket ezután rögtön lefagyasztják egy speciális eljárás, az úgynevezett vitrifikáció útján, majd az ivarsejteket egészen addig speciális hűtőtartályban tárolják, amíg azok nem kerülnek felhasználásra.

Ha eljött a nagy pillanat, akkor a petesejteket megtermékenyítik a laboratóriumban, majd az embriót beültetik a méhbe. A procedúra sikeressége nagyban függ attól, hogy a páciens hány éves korában fagyasztatta le a petesejtjeit. Természetesen, az oocita krioprezerváció nem rizikó mentes eljárás, ugyanis a beültetés után előfordulhat hasűri vérzés, petefészek repedés vagy akár méhen kívüli terhesség is.

Kik döntenek az oocita krioprezerváció mellett?

Az eljárás nagyon költséges, ugyanakkor a beültetett ivarsejtek csupán egyharmadából születik kisbaba. Mégis miért választaná valaki a petesejt fagyasztást akkor? Sokan azt hiszik, hogy a nők általában karrierjük miatt vállalják a vitrifikációs eljárást, de a valóságban ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.

Rengeteg nő küzd egészségügyi problémákkal, mint daganatos, autoimmun betegségek vagy súlyos hormonális problémák. A daganatos betegségeknél használt sugár- vagy kemoterápia súlyosan károsítja a petesejteket, így a páciensnek megoldást jelenthet a petesejtfagyasztás. Fontos, hogy az eljárást a diagnosztizálás után, de még a kezelések előtt kell megejteni.

Előfordulhat még, hogy valaki azért fagyasztatja le a petesejtjeit, mert partnere még nem akar szülő lenni, de a krioprezerváció mellett dönthetnek azok a párok is, akik számára az embriófagyasztás nem etikus. Fontos megjegyezni, hogy utóbbiból nagyobb valószínűséggel lesz gyermek, mint a petesejt fagyasztásból.

Míg Amerikában egyre többen választják a petesejtfagyasztást, addig hazánkban jelenleg csak egy intézményben érhető el az eljárás, elektív krioprezervációra azonban még egyáltalán nincs lehetőség. Jelenleg csak azok élhetnek a módszerrel, akik rosszindulatú daganatos betegségben vagy súlyos endometriózisban szenvednek, és emiatt szeretnék megőrizni termékenységüket.

Emellett azok is kérhetik az eljárást, akik fokozottan veszélyes vagy egészségkárosító munkakörben dolgoznak (pl. rendőr), így azok is esélyt kaphatnak a gyermekvállalásra, akinek egyébként nem lenne lehetséges.

Forrás: Egészségkalauz

Szerző: Korompai Tímea