Arcát vattakoronggal áttörlő nő a tükör előtt

Így segíthet a citromsav a pattanások és pigmentáció kezelésében

A citromsav egy alfa-hidroxisav (AHA), mely sokat segíthet a zsíros bőrűeknek és a pigmentfoltokkal küzdőknek.

Paula Begoun, a Paula's Choice bőrápoló cég alapítója szerint a citromsav többek között gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket, felszabadítja a pórusokat és javítja a bőr általános tisztaságát. A citromsavat a bőrápoló készítményekben a termékek pH-értékének kiegyensúlyozására használják, hogy azok ne legyenek túl lúgosak.

Az alfa-hidroxisavak (AHA) közé tartozó citromsavról hatékony hámlasztószer, amely képes eltávolítani az elhalt és haldokló bőrsejtek felső rétegét, hogy elősegítse a simább, egyenletesebb bőrtónus kialakulását. Emellett gátolja a felesleges melanin-termelést, szintén segíthet a hiperpigmentáció csökkentésében.

A citromsav előnyei a bőr számára

  1. Hámlasztóként: A citromsav hatékony kémiai hámlasztó mind az otthoni termékekben, mind a klinikai kezelésekben. Mint minden AHA, ez is feloldja a ragasztószerű kötéseket, amelyek az elhalt sejteket a bőr felszínén tartják. A glikolsavval ellentétben azonban nagy molekulákból áll, amelyek nem hatolnak be olyan könnyen a bőrbe. Így bár a citromsav gyengébb hámlasztószer, mégis könnyebben tolerálható, mint sok más AHA. Tanulmányok kimutatták, hogy a citromsav hatása attól is függ, hogy mennyi ideig hagyjuk a bőrön. Tehát ha hámlasztóként néhány percig rajta hagyjuk, akkor simább, ragyogóbb bőrre számíthatunk.
  2. A bőr feszességének javítása: A citromsav a bőrsejtek megújulásának felgyorsítására való képessége miatt segíthet a kollagéntermelés fokozásában, ami a bőr szerkezetének és támaszának biztosításával segíthet a bőr tömörségének növelésében.
  3. Megöli a pattanásokat okozó baktériumokat: A citromsavról ismert, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha más összetevőkkel együtt használjuk az olaj csökkentésére, bizonyítottan hatékony akneellenes összetevő.
  4. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik: Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a környezetszennyezés és az UV-sugarak okozta környezeti károk ellen, amelyek bizonyítottan pigmentációt okoznak.

Milyen gyakran használjuk?

Mint minden bőrápoló termék esetében, a használat gyakorisága a citromsav koncentrációjától és a termék típusától függ. Az alacsony koncentrációjú, kíméletes formulák alapvetően naponta használhatók, míg az erősebb koncentrációjú szérumokat csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazzuk.

A csomagoláson található utasítások mellett arra is figyeljünk, hogy milyen érzést hagy a bőrön, és ha gyulladás jeleit tapasztaljuk, csökkentsük a használatát.

A citromsav jól kombinálható a szépségápolási rutinban a C-vitaminos vagy hialuronsavas szérumokkal. A bőrvilágosító és antioxidáns hatású C-vitamin a citromsavval együtt javítja a pigmentáció megjelenését és védelmet nyújt a környezeti agresszorok ellen.

A hialuronsav minden összetevővel jól működik együtt. Mivel a környezetből vizet von be a bőr hidratálása érdekében, a hialuronsav segít csökkenteni a citromsav okozta irritációt vagy érzékenységet is.

A citromsavat emellett gyakran kombinálják béta-hidroxisavakkal (BHA), például szalicilsavval, de ha érzékeny a bőrünk, akkor lassan és fokozatosan építsük be a bőrápolási rutinunkba ezek mellé. Ugyanez a helyzet a retinoidokkal való kombinálás esetén is, ha biztosra akarunk menni, a citromsavat nappal, a retinoidot pedig este használjuk.

Lehetséges mellékhatások

A citromsav általában jól tolerálható, azonban bármilyen sav irritáló lehet, különösen, ha érzékeny a bőrünk, vagy olyan problémával küzdünk, mint a rosacea. Érdemes tesztet végezni a belső alkarunkon, mielőtt használni kezdenénk a citromsavat.

Emellett a citromsav érzékenyebbé tesz a nap UVB és UVA sugaraira is, ezért a fényvédő használata elengedhetetlen.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock