Fiatal nő porszívózza a nappalit

A porszívózás szabályai: ezeket soha nem szabad felporszívózni!

A porszívó az egyik leghatékonyabb eszköz a háztartásokban, ha takarításról van szó. A porszívók azonban gépek, és mint minden más típusú készüléknél ennél is megvan, hogy mikor tanácsos használni, és mikor vegyük elő inkább a jó öreg seprűt és lapátot.


1. Üvegszilánk

Ha a listán szereplő dolgok közül csak egyet jegyzel meg, amit soha nem szabad felporszívózni, akkor az legyen az üveg. Az éles üvegdarabok ugyanis átszúrhatják a porszívó bizonyos részeit ezzel kárt okozva a gépezetben.

2. Folyadékok

Ahogyan hajszárítót sem használunk a fürdőkádban, úgy porszívót sem szabad folyadékok eltakarítására. A saját biztonságunk érdekébe soha ne tegyük ki az elektromos készülékeinket víznek, vagy más folyadéknak.

A biztonsági szempontok mellett a folyadékok felszívása rövidzárlatot okozhat a gépben és tönkretehetik.

3. Hajcsomók

A porszívó tökéletes eszköznek bizonyul a haj felszedésére. Van azonban, amikor jobb, ha inkább seprűvel szedjük össze a padlóról. Ha túl nagy csomókban találjuk, vagy sokat találunk egy helyen, akkor inkább tegyük el a porszívót. A hosszú szálak ugyanis összegubancolódhatnak a porszívó forgó tengelyei körül és tönkre tehetik azt.

4. Kávézacc

A kávézacc is nedves, így a nedves szennyeződések kategóriába tartozik. A nedves kávézacc felszívása eltömítheti a porszívó részeit, így szerves anyagok maradhatnak hátra, amelyek penészt okozhatnak, és extra munkára kényszeríthetik a motort, ami kiégéshez vezethet.

5. Legók, apró játékok

A kis kemény műanyagdarabkák porszívózáskor széttörhetnek, és a kefehengerbe beszorulnak vagy eltömíthetik a porszívó a belsejét.


Nyitókép: Shutterstock

(Better Homes)