Különböző italok (tea, tej, kávé, narancslé és víz) kékeszöld háttéren

Egy ital előnyt jelenthet a prosztatarák elleni küzdelemben

Néhány prosztatarákkal küzdő férfi számára nemcsak gyors felfrissülést, hanem hosszabb túlélést is jelenthet egy ital.

Bár a kutatás még korai fázisban van, de egy új tanulmány összefüggést talált a koffeint gyorsan metabolizáló genotípus és a prosztatarák hosszabb túlélése között. Ezt a genotípust CYP1A2 AA-nak hívják.

„Nagyon izgatott vagyok ezzel a munkával kapcsolatban, mert minden alkalommal mélyebbre ásunk. Úgy gondolom, hogy van néhány nagyon érdekes eredmény, amelyek azt mondják, hogy „Hé, lehet, hogy van itt valami”. Jobban meg kell vizsgálnunk, hogy mi történhet a kávé és az emberek életére gyakorolt hatás szempontjából, különösen azoknál, akiknél rákot diagnosztizáltak”

– mondta Dr. Justin Gregg, a tanulmány vezető szerzője és a Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontjának urológiai onkológusa a Medical Xpressnek.

Hozzátette, hogy az egyik leggyakoribb kérdés, amit munkája során hall, hogy hogyan tudja valaki lelassítani vagy akár megelőzni a rák kialakulását. Bár nagy érdeklődés övezi azt, hogy az étrend és az aktivitás hogyan befolyásolja a rák kockázatát, nem sok konkrét ajánlás létezik, különösen a már rákos betegek számára, mondja.

A kávéval és annak lehetséges egészségügyi előnyeivel kapcsolatos korábbi kutatások – a gyulladást befolyásoló antioxidánsokkal – érdekes témává tették a kávét. Gregg elmondta, hogy további érdeklődést váltott ki belőle egy másik tanulmány, amely a különböző genotípusokat és a koffein metabolizálásának sebességét vizsgálta. Ez az új tanulmány a PRACTICAL konzorciumban (Prostate Cancer Association Group to Investigate Cancer Associated Alterations in the Genome) részt vevő tanulmányok prosztatarákos esetekre vonatkozó adatait tartalmazta. Hét tanulmány több mint 5700 esetét foglalta magában.

A betegek között voltak olyanok, akik aktív megfigyelés alatt álltak, amikor a rákot nem kezelik, miközben figyelik, hogy változik-e; olyanok, akiket prosztatarákjuk miatt kezeltek; és néhány olyan beteg, akinek áttétes rákja volt.

A korlátozások közé tartozott, hogy a betegeket arra kérték, emlékezzenek vissza saját étel- és italfogyasztásukra, és az adatok hét különböző helyszínről származtak, amelyek a betegeket arra kérték, hogy emlékezzenek vissza a különböző hosszú időre visszanyúló fogyasztásra.

A kutatók összehasonlították a kávéfogyasztás szintjét, például azokat, akik magasnak tekintették a napi két vagy több csésze kávéfogyasztást, és azokat, akik alacsonynak a heti három vagy több csésze kávéfogyasztást.

A kutatók megállapították, hogy a magas kávéfogyasztás a CYP1A2 AA genotípussal rendelkező férfiak esetében hosszabb prosztatarák-specifikus túléléssel volt összefüggésben.

„A jövőben, további kutatásokkal, van esély arra, hogy az olyan dolgok vizsgálata, mint például az, hogy mit kell tenni az étrendben bizonyos betegcsoportok alapján, olyasvalami lehet, amit a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak ellátásának bővítésére használnak. Ez számos olyan dolog részévé válhat, amelyet a klinikusok és mások megvizsgálnak, amikor prosztatarákos férfiakat kezelnek”

– fogalmazott Gregg.

Dr. William Dahut, az Amerikai Rákellenes Társaság tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a tanulmányból azt vette ki, hogy ha valaki kávéfogyasztó, és prosztatarákja van, akkor nincs ok arra, hogy abbahagyja a kávézást, sőt, lehet némi előnye is.

Gyakran előfordul, hogy az emberek sok évig, akár évtizedekig is élnek prosztatarák diagnózissal, és az emberek kávézási szokásai változhatnak, így lehetnek olyan tényezők, amelyek megzavarják az adatokat, mondta Dahut. A szerzők nyíltan beszélnek a lehetséges hiányosságokról is, tette hozzá.

„Legalább elméleti oka van annak, hogy miért hasznos, de nincs elég információ ahhoz, hogy azt mondhassuk, ha prosztatarákod van, akkor is el kell kezdened kávézni”

– mondta Dahut.

Más tanulmányok azt vizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek, például a paradicsom vagy a tej segíthet-e megelőzni vagy lassítani a rák kialakulását, de nehéz lehet ellenőrizni a különbségeket abban, ahogyan az elemeket főzik vagy más élelmiszerekkel keverik, jegyezte meg.

„Az élelmiszer valószínűleg valóban hatással van a rákra. Bizonyára tudjuk, hogy összefüggés van a magas BMI [testtömegindex] és többféle rákos megbetegedés között, de ezt nagyon nehéz tanulmányozni.”

Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint az Egyesült Államokban idén körülbelül 268 000 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, és körülbelül 34 500-an fognak meghalni. Az esetek változóak, de sok férfi állapotát az úgynevezett aktív megfigyeléssel figyelik, amely a rák változásainak vizsgálatát jelenti, de nem kezelik azt. Néha soha nincs szükség beavatkozásra, mondta Dahut.

Azoknál, akiknél a genetika vagy más okok miatt nagyobb lehet a kockázat, általában műtéttel távolítják el a prosztatát, vagy sugárkezelésnek vetik alá magukat.

„Úgy gondolom, hogy ezek a nagyszabású populációs tanulmányok fontosak, mert támpontokat adnak arra vonatkozóan, hogy merre kellene haladnia a tudománynak”

– nyilatkozta Dahut.

Nyitókép: Shutterstock