Lány piros jelmezt viselve áll, kezeit a csípőjére helyezve, mint egy szuperhős

5 pszichológiai trükk, hogy magabiztosnak tűnj minden helyzetben

A magabiztosság nem olyan tulajdonság, amivel születik az ember. Csakúgy, mint a testünkben lévő izmok, ez is olyasvalami, amit folyamatos gyakorlással napról napra fejlesztünk és javítunk.

Az önbizalom építésén többféleképpen is dolgozhatunk hosszú távon, például az értékeink megismerésével és a pozitív gondolkodás gyakorlásával. Íme néhány pszichológiai trükk, amellyel azonnal magabiztosabbnak tűnhetünk és érezhetjük magunkat mások előtt.

1. Fordítsuk meg a negatív feltételezéseket

Anélkül, hogy észrevennénk, gyakran teszünk feltételezéseket a hiányzó képességeinkről.

Tegyük fel, hogy gyerekkorunkban mindig is félénknek éreztük magunkat, ezért most, felnőttként úgy érezzük, hogy mások előtt beszélni szörnyű dolog, és nem is megy jól. Sajnos azonban a főnökünk megkér, hogy tartsunk egy prezentációt. Itt az ideje, hogy megváltoztassuk a saját magunkról alkotott negatív hiedelmeket, és megfordítsuk őket. Ez olyan egyszerű lehet, mintha minden nap azt mondanánk magunknak: „Kiváló nyilvános előadó vagyok, és az emberek hallani akarják az ötleteimet”.

Ismételjük ezt folyamatosan a fejünkben, vagy mondjuk ki hangosan. Rá fogunk jönni, hogy kevésbé leszünk szorongók és felkészültebbnek fogjuk magunkat érezni.

2. Töröljük a szótárunkból az „azt hiszem” vagy „nem vagyok benne biztos” kifejezéseket

Cseréljük le a gyenge szavakat és kifejezéseket olyanokra, amelyekkel profibbnak és rátermettebbnek tűnünk.

Amikor másokkal beszélgetünk, kerüljük, hogy a mondatokat „azt hiszem” vagy „nem vagyok benne biztos” kifejezésekkel kezdjük vagy fejezzük be. Ehelyett használjuk a „szerintem” kifejezést, amely minket tesz a gondolat irányítójává, és nyugodt biztonságot sugall.

Más kifejezések, mint például a „véleményem szerint” szintén kevésbé tűnik magabiztosnak. Csak térjünk a lényegre, és távolítsuk el a felesleges bevezetőket.

3. Idézzünk fel egy olyan alkalmat, amikor magabiztosnak éreztük magunkat


Közvetlenül azelőtt, hogy olyasmit teszünk, ami miatt idegesnek érezzük magunkat, próbáljunk ki egy vizualizációs gyakorlatot, amelyben lejátszunk egy korábbi élményt, ahol optimális volt az energiaszintünk, a koncentrációnk és a teljesítményünk.

Tekintsük át az eseményt a fejünkben. Mit csináltunk? Ki volt ott? Milyen reakciót kaptunk másoktól? Hogyan éreztük magunkat, amikor vége lett? Vigyük magunkkal ezt a pozitív energiát és önbizalmat a jelenbe.

4. Hanyagoljuk a közösségi médiát

Olyan könnyű a közösségi médiára pazarolni az időt, és összehasonlítani magunkat másokkal. De ne feledjük, hogy azok a posztok vagy videók, amiket látunk, nem mindig tükrözik a valóságot. Senkinek sem tökéletes az élete.

Az önbizalom abból fakad, hogy hiszünk magunkban, a saját képességeinkben és abban, hogy hol tartunk a személyes utunkon. Ha olyan emberekhez hasonlítjuk magunkat, akik csak a csillogó dolgokat osztják meg az életükben, az lehetetlenné teszi, hogy tisztán lássuk a saját eredményeinket.

Ne lépjünk be a közösségi médiára, amikor bizonytalannak érezzük magunkat, vagy amikor valami kihívás előtt állunk. Ehelyett fogjunk egy naplót, és írjuk le azokat a dolgokat, amikre büszkék vagyunk.

5. Viseljünk valamit, amitől erősnek érezzük magunkat


Mindannyiunknak megvan „az a bizonyos ruhája” – egy szoknya, egy öltöny, egy különleges farmer vagy ékszer – amitől mesésnek és erősnek érzi magát. Viseljük ezeket a dolgokat, amikor gyors önbizalomnövelésre van szükségünk, vagy unalmas napunk van.

Tanulmányok kimutatták, hogy a viselt ruházatunk hatással lehet a kognitív folyamatainkra, növelhetik a teljesítményünket és fokozhatják mások rólunk alkotott benyomásait.

(CNBC)

Nyitókép: Shutterstock