Szakadt papír alá írva a pszichopátia szó

Pszichopaták: hogyan lehet megállapítani, hogy melyikük bűnöző?

14 elítélt pszichopata és 20 nem bûnözõ személyt vizsgáltak agyi szkenneléssel.

Az önkontroll hiánya és a jutalmakra való erős összpontosítás erősen összefügg a bűnös viselkedéssel, derül ki a kutatásból. Az agyvizsgálatok kimutatták, hogy ez a kritikus különbség egy hétköznapi és egy bűnöző pszichopata között.

A közhiedelem ellenére attól, hogy valaki pszichopata, nem lesz automatikusan bûnözõ. Sok bűnöző rendelkezik pszichopata vonásokkal, például impulzív és antiszociális viselkedéssel, sok pszichopata vonásokkal rendelkező ember azonban soha nem követ el bűncselekményt.

A kutatás során agyi szkenneléssel vizsgálták, hogy mitől lesz egy átlagos pszichopatából bűnöző pszichopata, írja a PsyBlog.

Dirk Geurts, a tanulmány első szerzője a kutatás ismertetésekor elmondta, 14 elítélt pszichopata személyt és 20 nem bûnözõ személyt vizsgáltak, akiknek fele magas pontszámot ért el a pszichopátia skálán.

A résztvevők teszteket végeztek, miközben agyi aktivitásukat MRI-szkennerrel mértük.

„Láttuk, hogy a sok pszichopata tulajdonsággal rendelkező (bűnöző és nem bűnöző) emberek agyában a jutalmazási központ erősebben aktiválódott, mint a pszichopata tulajdonságokkal nem rendelkező emberekben. Már bebizonyosodott, hogy a pszichopátiás tulajdonságokkal rendelkező, nem bűnöző egyének agyát a jutalom elvárása váltja ki. Ez a kutatás azt mutatja, hogy ez a helyzet a pszichopata tulajdonságokkal rendelkező bűnözők esetében is így van”

– fogalmazott.

Geurts az eredményeket azzal magyarázta, hogy különbség van a jutalomközpont és az előagy közepén található terület közötti kommunikációban.

„Úgy tűnik, hogy az e területek közötti jó kommunikáció az önkontroll feltétele. Eredményeink arra utalnak, hogy a bűncselekmény elkövetésére való hajlam a jutalomra való erős összpontosítás és az önkontroll hiányának kombinációjából ered. Ez az első olyan kutatási projekt, amelyben ténylegesen elítélt bűnözőket vizsgáltak.”

Mind az impulzivitás, mind a nagyon antiszociális, egocentrikus viselkedés kulcsfontosságú a bűnözői pszichopátia szempontjából –mondta el a kutatást vezető Robbert-Jan Verkes professzor:

„Úgy tűnik, hogy különösen [ezek] a vonások kapcsolódnak egy túlságosan érzékeny jutalomközponthoz.
Ezeknek az impulzív és antiszociális vonásoknak a jelenléte pontosabban jelzi előre a bűnözői magatartást, mint az empátia hiánya.”

Nyitókép: Shutterstock