pszichopata kérdőív

És te felismered? 5 apró jel, ha valaki pszichopata

A legtöbb ember nehezen ismer fel egy pszichopatát. Még a pszichológusok is régóta vitatkoznak azon, hogy mit is jelent ez pontosan. Van azonban néhány jellemző, ami megkönnyítheti a dolgunkat. De csak óvatosan!

Sok pszichológus szerint pszichopatának lenni két összetevőre vezethető vissza: a pszichopátia egyik oldala a félelem nélküli dominanciáról, a másik pedig az énközpontú impulzivitásról szól.

Van azonban néhány finomabb kapcsolat is, amelyeket a PsyBlog oldala mutatott be különböző tanulmányok alapján. Fontos kiemelni, hogy nem szabad az eredményekből messzemenő következtetéseket levonni, mégis jó kiindulópont lehet.

A legtöbb pszichopatával rendelkező szakma

Egy tanulmány szerint a vezérigazgatók, az ügyvédek és a médiában dolgozók vezetik a legtöbb pszichopatával rendelkező szakmák listáját.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden vezérigazgató vagy ügyvéd pszichopata, és azt sem szabad sugallni, hogy a pszichopátiás hajlamok hasznosak lehetnek bármelyik hasonló munkakörben.

Inkább a pszichopata személyiségjegyek és a fenti szakmákban dolgozó emberek típusai között van átfedés.

A „jó" és „rossz" pszichopaták

Nem minden pszichopata egyforma.

A kutatások szerint a pszichopatáknak két típusa van: elsődleges és másodlagos.

Az elsődleges pszichopaták lehetnek együttműködőek, segítőkészek és barátságosak.

A másodlagos pszichopaták azonban általában destruktívak, nem segítőkészek és rosszul teljesítenek a munkában is. Az erről készült tanulmányban a kutatók szerint az elsődleges pszichopatákat a „félelem nélküli dominancia" jellemzi:

"Az elsődleges pszichopaták el akarják érni az akaratukat, nem félnek tetteik következményeitől, és rendkívül jól bírják a stresszt"

– mondta Nora Schütte, a tanulmány első szerzője.

 A pszichopaták későn fekszenek le

Azok az emberek, akik hajlamosak sokáig fenn maradni, nagyobb valószínűséggel mutatnak antiszociális személyiségjegyeket, például nárcizmust és pszichopátiát.

A machiavellizmus, a nárcizmus és a pszichopátia – ezt általában „sötét triásznak" nevezik – mind összefüggésbe hozható azzal, ha valaki előnyben részesíti a késői lefekvést – írja a PsyBlog egy másik kutatás alapján.

A pszichopaták kevésbé empatikusak

És mindez egy ásításból is kiderülhet.

Sokan tudják, hogyha valaki ásít, akkor mások is ásítani kezdenek – mindez összefügg az empátiával és a kötődéssel is.

A pszichopaták azonban önzőek, manipulatívak, félelem nélküliek, uralkodóak, és hiányzik belőlük az empátia.

Egy tanulmány megállapította, hogy a pszichopata hajlamokkal rendelkező emberek kisebb valószínűséggel ásítottak, amikor látták, hogy valaki más ásít.

A pszichopaták szeretik a keserű ételeket

A keserű ízek szeretete összefügg a pszichopátiával, a nárcizmussal és a mindennapi szadizmussal – derül ki egy tanulmányból.

Ugyan nagy az átfedés, de a kutatás szerint például a tonik vagy a kávé iránti rajongás jelezhet bizonyos pszichopata tendenciákat valaki személyiségében.

Nyitókép: Shutterstock