Egy lány a kamerába néz

A pszichopátiával magasabb IQ-szint jár? Meglepő eredmények születtek

A filmekben és sorozatokban mutatott pszichopátiás jellemvonások azt a látszatot keltik, hogy az ilyen emberek zsenilángelmék az élet minden területén. Valóban magasabb az IQ-szintjük az átlagnál? Egy tanulmány rámutatott a valóságra, alábbi cikkünkben pedig a tesztek eredményeiről beszélünk.


Az elfogadott leírás szerint a pszichopaták becstelenek és manipulatívak, az empátia pedig egyáltalán nem jellemző a viselkedésükre. Mint az a tesztekből kiderült, mindezek mellé nem társul kimagasló intelligencia, szimplán a megtévesztőképességüknek hála tudják elhitetni, hogy okosabbak másoknál.

A témával foglalkozó tanulmány felmérési időszakában a tudósok 187 különböző vizsgálat adatait gyűjtötték össze, hogy átfogó eredményeket biztosítsanak. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 9 ezer pszichopátiával diagnosztizált ember jellemzőit vették figyelembe az összesítésnél.

A szakértők így nyilatkoztak a kinyert eredményeikkel kapcsolatban:

„A jelenlegi metaanalízis eredményei kis, de szignifikáns hatásméretet mutattak, ami arra utal, hogy azok az egyének, akik magasabb pontszámot érnek el a pszichopátiás vonások mérésénél, általában alacsonyabbat kapnak az IQ-teszteken".

Egy kis videós ismertető a pszichopátiáról:

Arra is fény derült, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetik a megítélésüket. Az, hogy felületes bájjal képesek megközelíteni mindenkit, illetve, hogy egy társaságban gyorsan a hierarchia csúcsára kerülnek megnyilvánulásaikkal, nagyon sokat segít nekik. Éppen ennek köszönhetik, hogy a munka világában nagyobb szerephez juthatnak náluk sokkal többet tudó társaikkal szemben.

Az eredmények hitelességét az is erősíti, hogy börtönben ülő és a mindennapi életben helytálló, dolgozó pszichopatákat is bevontak az egyenletbe — olvashatjuk a PsyBlog cikkében —, ezzel lefedve a kategória két végletét.

Nyitókép: Shutterstock